Szükség lenne a nyugdíjas munkaerőre

Minden ágazatban szükség lenne a nyugdíjas munkaerőre – derül ki abból a piaci felmérésből, amelyet a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) készített megbízói körében.
Fiak István, a DiákÉSZ elnöke az M1 aktuális csatornán elmondta, hogy a piaci szereplők szerint a gyakorlattal rendelkező nyugdíjas korú szakemberek több területen is hatalmas segítséget nyújthatnának. A felmérésben megkérdezett öregségi nyugdíjasok mintegy 40 százaléka vissza is jönne dolgozni rugalmas feltételek mellett.
A DiákÉSZ elnöke úgy vélte, a szövetkezeti törvényt módosító javaslat eredményeként olyan közérdekű nyugdíjasszövetkezetek jöhetnének létre, amelyek az iskolaszövetkezetek mintájára épülnének, tehát a nyugdíjasok kiegészítő tevékenységként rugalmas munkaidőben dolgozhatnának. A nyugdíjasnak ugyanakkor nem lenne munkavállalási kötelezettsége, és a szövetkezetnél sincsen foglalkoztatottsági kötelezettség.
Mivel a javaslat szerint a nyugdíjasok munkája után – hasonlóan a diákmunkához – a járulékokat már nem kell megfizetni, ezzel a piaci szereplők számára kedvezőbb árú szolgáltatást tudnak nyújtani a nyugdíjas szövetkezetek – fogalmazott az elnök, aki szerint a nyugdíjasszövetkezeteknél is hasonló lenne a cél, mint az 1983 óta működő iskolaszövetkezetek esetében, ahol az eddigi tevékenységek eredményeként mára 130 ezer diák évi 25 millió munkaórát dolgozik, évi 25 milliárd forint munkajövedelemért cserébe.

Fotó: Shutterstock

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei