Szívvel-lélekkel, gyógynövényekkel várja Gyuri bácsi és csapata a Bükkszentkereszti gyógynövénynapok látogatóit

2019. július 13–14-én ismét a gyógynövényeké lesz a főszerep a Bükk egyik legszebb falujában, Bükkszentkereszten. Az immár 13. alkalommal megrendezésre kerülő gyógynövényünnep két házigazdája Gyuri bácsi, a bükki füvesember és lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa idén is neves előadókkal, vezetett túrával, gyermekprogramokkal és tanácsadással várja a gyógynövények szerelmeseit.

A Bükkszentkereszti gyógynövénynapok annak idején – Gyuri bácsi kezdeményezésére – családias rendezvényként indult, mára pedig több ezer embert megmozgató, országos rendezvénnyé nőtte ki magát. Nem csoda, hiszen a Bükk festői dombjai által körbeölelt kis faluban, ami mindig is jelentős gyógyüdülőhelynek számított, ilyenkor minden az egészségről szól.

A szervezők idén is igyekeztek úgy összeállítani a kétnapos programot, hogy mindenki találjon a számára megfelelő elfoglaltságot:

  • Aki tudásra szomjazva érkezik a Bükkbe, az két helyszínen 15 neves előadót hallgathat meg, nemcsak a gyógynövények áldásos hatásairól, a komplementer medicináról vagy a madárvédelemről, hanem a mentőkutyák mindennapjairól is.
  • Aki valamilyen egészségügyi problémájára keres gyógyírt, azt szakképzett gyógynövényes tanácsadók várják.
  • Aki pedig mozgásra és olyan friss levegőre vágyik, melyet szinte harapni lehet, részt vehet az Aviva-tornán vagy Gyuri bácsi legendás gyógynövénykertjébe is ellátogathat. Természetesen mindkét nap lehet csatlakozni egy hosszabb terepi gyógynövénytúrához is.
  • A gyerekekre is gondoltak a szervezők, számos érdekes program várja a kisebbeket: mackókórház, népi játékok, kézműves foglalkozás, arcfestés.

Fesztiválunk idei mottója: Szívvel-lélekkel, gyógynövényekkel. Nem véletlenül választottuk ezt a szlogent, hiszen a mi vállalkozásunk az anyaföld csodálatos ajándékainak, a gyógynövényeknek a felhasználására épül, mi más is lehetne a szívügyünk, mint a természet. Az őseink által ránk hagyott tudást igyekszünk a 21. századi embernek is befogadhatóan átadni, ezért is tartjuk fontosnak, hogy az idei gyógynövénynapokon a magyarokat leginkább érintő egészségügyi problémák – a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az elhízás – szelíd terápiájáról kiemelten beszéljünk, s hogy a hozzánk fordulók értő, támogató, személyre szóló segítséget is kapjanak” – nyilatkozta Lopes-Szabó Zsuzsa természetgyógyász, okleveles fitoterapeuta.

Gyuri bácsi a cukorbaj megelőzését, kordában tartását mindig is fontos missziójának tartotta, így a hagyományokhoz hűen a cukorbetegség idén is kiemelt hangsúlyt kap a gyógynövénynapokon: július 14-én, vasárnap az egyik helyszínt a szervezők teljes egészében a diabétesz, illetve az azt megelőző kórállapot, az inzulinrezisztencia problémakörének szentelik dietetikus szakemberek és tanácsadók közreműködésével.

A látogatók az előadások mellett az egészségügyi szűrőkamion ingyenes vizsgálatain és személyre szabott gyógynövényes tanácsadáson is részt vehetnek.

Gyuri bácsi, a bükki füvesember idén kétszer is tart előadást, emellett a Györgytea könyveit is szívesen dedikálja, valamint a programban megadott időpontokban tanácsadással is lehet hozzá fordulni.

Figyelem! Mivel a Bükkszentkereszti gyógynövénynapokra idén is több ezer embert várnak, ezért ezen a hétvégén a faluba nem lehet autóval behajtani, csak behajtási engedély birtokában. A szervezők kérik a látogatókat, hogy utazás előtt tájékozódjanak a részletekről a www.gyorgytea.hu oldalon.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei