Szívügyek és a Q10–Q1 szerepe

Az utóbbi években nagy számban jelentek meg Q10-et tartalmazó készítmények az étrend-kiegészítők piacán és egyre több vizsgálat látott napvilágot a hatóanyaggal kapcsolatosan. A mai napig több placebo-kontrollvizsgálat is alátámasztotta a kombinált Q10-készítmények előnyös szerepét a szívbetegségek kezelésében, valamint a szívbetegek életminőségének növelésében.

Ezekre a megfigyelésekre hivatkozva ajánlotta az Amerikai Kardiológus Társaság 1997-ben a szívelégtelenség kezelésében a Q10 alkalmazását. A kutatások eredményei alapján az is egyre bizonyosabb vált, hogy a Q10-et célszerű kombinálni egyéb vitaminokkal vagy ásványi anyagokkal. Ezek között felmerült már a Q1, a karnitin, a piperidin, a magnézium, az omega–3 zsírsavak, a B-, D-, E-vitaminok, valamint egyéb nyomelemek és mikroelemek alkalmazása is. A fentiek közül leginkább a Q1-vitaminnal való kiegészítés tűnik hatásosnak, hiszen a megfigyelések szerint a két anyag egymás hatását serkenti a szervezeten belül. A legfrissebb tanulmányok alapján kijelenthető, hogy a vitaminszerű Q10 kombinált együttes adása jelentősen csökkentheti a kardiovaszkuláris halálozást.

Két kérdés adódik még: egyrészt fontos tisztázni, hogy egy ilyen kombinált készítményt csak betegekben lehet alkalmazni, vagy a szívbetegségek megelőzésében is hasznos lehet? Az a megfigyelés, hogy a Q10-zel, Q1-gyel kiegészített alkalmazása segíthet a szívbetegségek kifejlődésének megelőzésében, így a szívbetegség profilaxisában fontos szerepet játszhat. A jelenleg elfogadott álláspont szerint 40 év felett célszerű a szervezet számára a Q10-pótlás. Másrészt minden olyan esetben előnyös lehet az alkalmazása, amikor a szív tartósan nagy igénybevételnek van kitéve (például sportolók esetén).

Akár ez is tetszhet A szerző további művei