Szívet melengető francia sanzonok és dalok estje a Müpában

Micheller Myrtill, a hazai jazz koronázatlan királynője ezúttal ismét nagy koncertre készül. A magyar közönség előtt is ismert francia dalokkal és sanzonokkal kápráztatja el mindazokat, akik január 5-én este a fővárosi MÜPA színpadán szeretnék megnézni. A következő hetekben pedig új lemezzel rukkol ki, méghozzá népdalokkal.

A francia dalokat hallva mindig úgy érzem, hogy egy kicsit hazaért. Nagyon otthonosan mozog benne.

Mindig is szerettem a francia kultúrát. Ha azt vesszük, hogy mindig is vonzottak a francia dalok, ugyanakkor egyik diplomám a francia nyelvtanári, akkor mindenképpen. Természetesen a lelkem is közel áll ezekhez a sanzonokhoz.

 Milyen ötlet alapján készült a mostani repertoár?

Az est fő irányvonala onnan jött, hogy tavaly meghívást kaptam a Macedón Filharmóniától, legyek a sztárvendégük Skopjében. Akkor ott Dzijan Emin macedón karnagy dirigált. Annyira megfogott az ottani produkció, hogy így lesz ez most is, a macedón karnagy vezényel és természetesen a nagyszerű Óbudai Danubia Zenekar kísér.

Az este során felidézzük a kor közkedvelt francia előadóit, mint például Yves Montand, Edith Piaf, Charles Aznavour, Dalida, Joe Dassin vagy Michel Legrand. A műsorban közreműködik Schmied Zoltán színművész, valamint az elmaradhatatlan muzsikusok: Révész Richárd, Pintér Tibor, Sárkány Sándor és Kaszás Péter.

A nevének egyik fele francia hangzású. Esetleg francia gyökerei is vannak?

A Myrtill valóban francia eredetű, de nincsenek. Talán jobb is így, mert ki tudja, akkor most hol énekelnék. A nevemtől függetlenül nagyon szeretem a hazai közönséget, szeretek itt élni és énekelni.

Micheller Mírtill francia nyelvtanári diplomáját követően a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz-ének szakán diplomázott. 19 éves kora óta foglalkozik komolyabban a zenével. Elsőként a Bergendy Szalonzenekarban tűnt fel. Az elmúlt 15 évben számos népszerű előadóval dolgozott. Nevével a minőség és a szakmai felkészültség fonódott össze. A zenei szakma elismert és megbecsült előadója: tanítványokkal foglalkozik (a Megasztár és az X-faktor tehetségkutatók felkészítőjeként is tevékenykedett) és jazzklubok, fesztiválok állandó közreműködője. Több önálló lemezt készített, amelyek közül az egyik 2007-ben Fonogram-díj jelölést kapott „Az év jazz albuma” kategóriában.

Szerencsére még kisebb klubokban is hallhatjuk Budapesten, habár az utóbbi években kicsit megfogyatkoztak ezek a helyek…

Gyakorlatilag ma már csak két helyet lehet említeni. Sajnos a jazz még mindig rétegzenének számít, talán ezért is fogytak el ezek a helyek. Mi azonban kicsit régies hangulatú, de úgymond könnyebben fogyasztható zenét játszunk. Ami friss és dinamikus, és szerencsére a közönség is igen kedveli. Talán azért is szeretik egyre többen, mert összehozza az embereket.

Több stílusban is otthonosan mozog, klasszikus, swing, sanzonok és most mégis egy teljesen újjal, a népdallal rukkol ki a hamarosan megjelenő CD-n.

Úgy éreztem, ezeknek a daloknak is mély üzenete van. Nagyon megérintettek és ezért egy kicsit jobban beleástam magam. Remélem, ez is tetszeni fog a közönségnek. Az utómunkákkal is elkészültünk, így már tényleg csak piacra kell dobni, de természetesen ennek is lesz bemutatója.

Kultúrával kapcsolatos cikkeinket ezen linken tudja elolvasni: kultúrkaland

Akár ez is tetszhet A szerző további művei