Szeretné, hogy az emlékeit még az ükunokái is láthassák?

Biztosan sokan jártak már úgy, hogy elővették 15–20 éves fotóikat és szomorúan tapasztalták, hogy a féltve őrzött emlékeken a színek kifakultak, a képek besötétedtek, a papír meggyűrődött, lepergett róla a festék. Az Emlékmentők arra adnak tippeket, miként lehet úgy tárolni a fontos dokumentumokat, hogy valóban meg lehessen őrizni akár generációkon át is a pótolhatatlan információkat.

Létezik már szerencsére olyan „strapabíró” formátum, ami képes évszázadokon át emléket állítani. A digitális fejlődés olyan vívmányokat is életre hívott, mint azok a speciális CD-k és DVD-k, amelyekre a gyártó 100, 200, sőt 1000 év garanciát is vállal – ismertették a szakértők.

A legtöbb átlagos DVD persze ennél jóval kevesebb időt bír ki.  A mindennapokban használatos adathordozók műanyagból készülnek, és egy festékrétegben tárolják az információkat. Két gond adódhat velük: egyrészt az, hogy a festékréteg a fény (UV-sugarak) hatására öregszik. Másrészt a fényvisszaverő fémréteg oxidálódhat a levegő páratartalmától, mivel a DVD gyártására használt műanyag részben átjárható.

De létezik két speciális, kimondottan archiválásra kifejlesztett változat is, amelyek ezeket a jelentős rizikófaktorokat a minimálisra csökkentik: az aranyrétegű Kodak Gold lemez és a kőzet alapanyagú Millenniata M-Disc lemez. Utóbbiakra menti egyébként még a Nasa is a világűr titkait.

Mit tudnak az archiválólemezek?

A Gold lemezekben hosszú távú adattárolásra kifejlesztett UV-álló tintaréteg található, és a tükröződő réteg is különleges: 24 karátos arany, ami nem oxidálódik, nem mattul be. Az olvasólézer felőli oldal pedig egy extrém kemény műanyagból készül, hogy ellenállóbb legyen a karcokkal szemben.

A Millenniata lemezben egy kemény, sötét üveget tartósan egyesítenek egy tükröző felülettel, majd az üveget lézerrel faragva előtűnik alóla a tükör. Az M-Disc teljesen mesterséges anyagokból épül fel, melyek az örök adatbiztonságot szavatolják. Éghetetlen 500 Celsius-fokig, ellenáll a víznek és a nemesgázoknak is. Olyan, mint egy krokodil: ellenáll az idő vasfogának, nem öregszik – fogalmaztak a szakértők.

Szabadidővel kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: szabadidő

Akár ez is tetszhet A szerző további művei