Szépségápolás korhatár nélkül

A szépség ősidők óta foglalkoztatja az emberiséget, de különösen a szebbik nemet. A kor szépségideálja folyamatosan változik, mozgásban tartja a szépségipart, és ezzel lehetőséget teremt új kozmetikumok és eljárások kifejlesztésére. Manapság rengeteg szépészeti beavatkozás, kozmetikai eljárás és még több kozmetikai készítmény áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben. A lehetőségek kavalkádjából azonban nehéz a választás.

Bankits Rita és Szakál Dia kozmetikusok segítenek eligazodni a modern szépségápolás útvesztőiben és egyebek közt útmutatást adnak ahhoz, hogyan válasszunk magunknak megfelelő krémet, eljárást.

Miért akar egy nő szép lenni vagy szépnek látszani? Mi van a háttérben? Mit gondolnak erről a szakértők, akik nap mint nap a nők szépítésével foglalkoznak?

Rita: Sokan, főleg a fiatalok másoknak akarnak megfelelni és tetszeni, és nem elsősorban maguknak. Aztán ahogy idősebbek leszünk, egyre inkább magunknak akarunk megfelelni.

Dia: Szerintem minden nő alapvetően önmagának akarjon megfelelni, hogy amikor belenéz a tükörbe, elégedett legyen és jól érezze magát.

Mit jelent a szépség a kozmetikus számára?

Rita: Elsősorban amikor valaki ápolt, tiszta és rendezett. Nem feltétlenül csak a topmodell minőségű külső szép.

Dia: A szépség relatív. Mindenkinek más és más tetszik, hiszen mindenkinek más az arca, az orra, a szája, más a szemöldök formája.

Mennyire jelent kihívást a kozmetikusnak a különböző megjelenésű, más-más arcberendezésű hölgyek kezelése?

Rita: Ehhez kell a szakmai tudás. Ránézek, és már tudom, hogy mit emelnék ki egy arcból, látom mi benne az egyértelműen szép, és mi nem.

Milyen kezeléseket végeztek a leggyakrabban? Mire van a legnagyobb igény?

Rita: A legtöbben arcápolást kérnek. Főleg a masszázs, a peeling és az ultrahang, valamint az activ’age (öregedéskésleltetés) kezelés a legkedveltebb.

Dia: Nálam a szempilla- és szemöldökfestés, ezen kívül a tápláló arcmasszázs a legnépszerűbb.

Ennek az az oka, hogy őszül a pilla és a szemöldök, vagy inkább a hajszínével harmonizáló színű szemöldököt szeretne a vendég?

Dia: Nem is annyira a szín, inkább a szemöldök formája a lényeg, ez ad igazán karaktert az arcnak és az, hogy a szempilla mindig sötét legyen. A sötét szempilla sokkal hangsúlyosabbá teszi az arcot.

Minden nőnek szüksége van arra, hogy rendszeresen eljárjon kozmetikushoz? Milyen időközönként ideális?

Rita: Mindenképpen! Ez igényesség kérdése, és mindenkinek szüksége lenne rá. Nem beszélve arról, hogy a kozmetikusok kicsit olyanok, mint a pszichológusok, önbizalmat adnak. Szóval ki ezért jön, ki azért.

Dia: Szerintem negyedévente mindenkinek érdemes az évszaknak megfelelő kezeléssel kényeztetnie és frissítenie az arcát.

Hogyan lehet a hölgyeket egyszerűen megtanítani arra, hogy önmagukat szebbé varázsolják?

Rita: Első körben belsőleg kell rendet tenni, ami önmaguk elfogadásával indul. Fontos, hogy kerüljék a felesleges stresszt és legyen idejük a pihenésre.

Dia: A kipihentség és a nyugalom az első lépés a szépség felé. Aki kipihent, nem annyira megviseltek a szemei, nincs annyi összefutó ránc a szeme környékén. Ritka, akin nem látszik, hogy milyen lelkiállapotban van. De szembetűnő például a foglalkozási ártalom is.

A szépségiparban rengeteg új készítmény kerül forgalomba és nehezen tudunk dönteni, hogy melyik a hatásos és a bőrtípusunknak megfelelő. Hogyan válasszunk jó krémet?

Rita: A kozmetikus a vendég bőrtípusára leginkább alkalmas krémeket tud ajánlani napszaknak, évszaknak megfelelően. Figyelembe veszi az esetleges allergiát vagy a bőr egyéb speciális tulajdonságait is.

Dia: Három alapkrémet mindenképpen ajánlanék: nappalra és éjszakára, valamint egy szemránckrémet, feltétlenül a korosztálynak megfelelően.

Aktuálisan a tavaszi, nyári bőrápoláshoz melyek a legalapvetőbb tudnivalók? 

Dia: Tavasszal általában mindenkinek szüksége van egy alapos arctisztításra, vagy mélyebb hámlasztásra. A bőr megújítására tavasszal, sőt ősszel is érdemes kúrában alkalmazni az úgynevezett gyümölcssavas kezelést.

Rita: Ahogy több már a napsütés, érdemes erősebb UV-szűrős krémet használni. A jó minőségű nappali krémek már tartalmaznak fényvédőt is, általában 15–20-as faktorral, a problémás bőrre azonban magasabb faktorú fényvédőt kell használni.

Kényesebb kérdés a szőrtelenítés. A kozmetikai kezelések közül talán ez a legkellemetlenebb. Borotva, krém vagy gyanta? Melyik módszer ajánlható?

Rita: Sajnos még mindig elég sokan választják a „borotválkozást”, pedig  ugyanúgy működik, mint a férfiaknál. A borotva a szőrtüszőt nem húzza ki, hanem megerősíti, szinte megduplázza a szőrt, irritációt is okozhat, és másnapra már megjelenik a borosta. Aki ezt választja, egész életében szenvedni fog miatta. A gyantázás helyenként kissé fájdalmas, ezért sokan nem kedvelik, pedig szinte a leghatásosabb arra, hogy egyre kevesebb és gyengébb szőrszállal kelljen megbirkózni. Van többféle villanófény is, amelyek ugyancsak eredményesek, illetve a lézer is ajánlható, amellyel a teljesen világos és az ősz szőrök is eltávolíthatók.

A smink a szépítkezés egyik legfontosabb eleme. Mire figyeljünk, mik a tipikus hibák?

Dia: Alapvető hiba, ha nem megfelelő színű alapozót választunk. A bőrtípusnak megfelelő és színben harmonizáló, a bőrünknél maximum egy árnyalattal sötétebb alapozót válasszunk. A szem környéke viszont nagyon egyéni sminkelést igényel, mivel fontos a szem elhelyezkedése, formája, színe is. Mindig figyelembe kell venni az egyéniséget, illetve azt, hogy milyen alkalomra készül a smink.

Rita: Természetesen más a hétköznapi és az alkalmi smink. Hétköznapra ne használjunk alapozót, legfeljebb színezett hidratáló krémet, amivel elfedhetjük az esetleges bőrhibákat. De ez is egyéni ízlés kérdése, van, aki nem lép ki az utcára teljes smink nélkül, és van, aki mindennapi használatra csak enyhén  sminkel. Szemceruza, szempillaspirál, rúzs, ez minden nőnek jól áll.

Milyen korosztályos problémákról beszélhetünk? Mi jellemző az 50 pluszosoknál?

Rita: Sok olyan vendégem akad ebből a korosztályból, akik korábban nem jártak kozmetikushoz és most érzik azt, hogy szükségük van szakszerű kezelésre. Igényesebbekké váltak, látják az idő múlását az arcukon, szeretnének kezdeni valamit a szaporodó ráncaikkal. Az az igazság, hogy a megelőzést sokkal korábban, már 30 évesen el kellene kezdeni.

Van felső korhatára a kozmetikának?

Dia: A legidősebb vendégem 80 éves. Azt mondja, neki szórakozást jelent a kezelés, jólesik neki, s amíg egészségileg bírja, eljár hozzám.

Rita: Ausztriában dolgozom, van egy 93 éves vendégem, aki korábban sohasem járt kozmetikushoz. 90 éves volt, amikor életében először beült a székembe és azóta minden hónapban jön. Elsősorban gyantázom, mert bármilyen meglepő, addig borotválta az arcát. Sikerült meggyőznöm, hogy ezt felejtse el, majd én rendbe teszem az arcát. Hallgatott rám és sikerült!

Mi jelent sikerélményt a kozmetikusnak?

Dia: Nekem a menyasszonysminkek. Az, hogy a nagy napon minden menyasszony a tükörben szépnek látja magát.

Rita: Az idősebb korosztálytól napi szinten kapom a köszönetet azért, hogy szebbé varázsoltam őket. Pedig nem csináltam semmi különöset, de már attól szebbnek és fiatalabbnak érzik magukat, hogy a tőlem kapott krémet használják és az csodát tesz a bőrükkel.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei