Szenior Mentor Kerekasztal alakult

Szenior Mentor Kerekasztal alakult Veszprémben négy település: Veszprém, Dudar, Herend és Kislőd információs bázisán. A kerekasztal első feladata, hogy mintegy információs hálót szőjön a települések nyugdíjasai között. Látogassanak el egymás rendezvényeire, együtt szórakozzanak vagy közösen vegyenek részt egészségügyi, életviteli vagy éppen számítástechnikai előadásokon, tanfolyamokon.

A Szenior Mentor Kerekasztal összehívását Ovádi Péter, a Veszprém megyei 1. számú választókerület országgyűlési képviselője kezdeményezte. Nyugdíjas közösségek tapasztalt vezetőit, az idős korosztály helyzetét, igényeit, lehetőségeit jól ismerő szakértőket kért fel, hogy közösen keressék a harmadik életkor lehetőségeit és segítsenek a korosodásból eredő gondok megoldásában.

A választókerület 25 települése egymástól eltérő adottságokkal rendelkezik, az anyagi lehetőségeket, természeti adottságokat, vagy éppen a hagyományokat tekintve is, de vannak közös vonások. A nyugdíjba vonulás után sokan szenvednek a közösség hiányától, az elszigetelődéstől, a magánytól, a céltalanságtól.

A kerekasztal szakemberei éppen abban segítenek majd, hogy együtt megkeressék a megoldásokat, a tartalmasabb időskorhoz vezető utakat. Ennek a korosztálynak az aránya egyébként egyre nő, egy felmérés szerint ma az összlakosságon belül 25 százalék a hatvan éven felüliek aránya és 4,5 százalék a nyolcvan éven felüliek száma. Az egyén, a család és a társadalom közös érdeke, hogy a nyugdíjban töltött 20–30 évet, ezt a harmadik életszakaszt hogyan élik meg.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei