Szemünk világa

Látószervünk épségének megőrzése minden korosztályban nagyon fontos. Gyakran mondom pácienseimnek, hogy a szem nem csak a lélek tükre, keringés és érrendszeri betegségek, elváltozások már korai stádiumban felfedezhetők a szemfenéken, amikor még egyéb panasz nincs.

Szemészeti szövődmények tekintetében a két legjelentősebb egészségügyi probléma a HYPERTONIA (magas vérnyomás) és a DIABETES (cukorbetegség). De miért is?

Sajnos a legtöbb esetben nagyon hosszú ideig tünet- és panaszmentesen rombolják  érrendszerünket, s amikor már nyilvánvalóvá válik a betegség megléte, sok esetben visszafordíthatatlan állapotokat észlelhetünk. Cukorbetegség esetén nagyon fontos, hogy a szervezet glükózháztartása minél hamarabb kontroll alá kerüljön, ugyanis a magas „cukorérték” miatt károsodik az érfal, és az elváltozások érelzáródásokat okozhatnak, ami oxigénhiányos állapotokhoz vezet.

A fent említett tünetek látószervünk ideghártyáját érintik a legérzékenyebben, érújdonképződések, szemfenéki bevérzések, látásvesztés stb. Ez egy nagyon vérbő terület, ahol a hajszálerek állapota könnyedén megfigyelhető a – fájdalommentes – szemfenékvizsgálat során. A szemfenék az egyetlen hely az emberi szervezetben, ahol az érrendszer állapotát nyomon lehet követni, és nincs szükség semmilyen bonyolult beavatkozásra.

Látószervünk másik nagy ellensége – a magas vérnyomás – szintén észrevétlenül „rombol”. A nem kezelt hypertonia roncsolja az érfalat, aminek következtében a károsodott érszakaszon folyadék, majd vér lép ki, vizenyőt és bevérzéseket okozva.

Károsítva ezzel az ideghártyát, ami jelentős látásromlással és látótérkieséssel járhat. A szubjektív tünetekre mindig oda kell figyelni, például ha úszó homályok jelennek meg a szemünk előtt, vagy ha a látásunk hirtelen megváltozik. A hypertonia és a diabetes is befolyásolja a fénytörést, ami változó látásélességként jelentkezhet. A vércukorszint és a vérnyomás ingadozásával a látás hol jobbnak, hol rosszabbnak tűnhet. Emiatt nagyon fontos, hogy szemüveget csak abban az esetben készíttessünk – ilyen módon a pénztárcánkat is kímélve –, amikor a fent említett értékek a normál és lehetőség szerint állandó szintet mutatnak.

Ne feledjük! 45–50 éves kor felett, valamint diabetes és hypertonia esetén kiemelten fontos az évenkénti szemfenékvizsgálat. Jó egészséget!

Akár ez is tetszhet A szerző további művei