Százmillióért kelt el Jackie Kennedy karórája és festménye

A becsült ár háromszorosáért, csaknem 380 ezer dollárért (105 millió forint) cserélt gazdát Jackie Kennedy Cartier karórája és egy 1963-ban festett képe a Christie’s aukciósház szerdán tartott New York-i árverésén.

A Christie’s szerint három percen át tartó ádáz licitharc folyt az egy tételként kínált tárgyakért. A vevő kilétét nem árulta el az aukciósház. Szakértők a „Kennedy-elnökség aranykorszakából az elmúlt években előkerült legfontosabb történelmi relikviák” közé sorolták a két tárgyat, amelyek leütési árát 120 ezer dollárra becsülték.

A kikiáltási árhoz képest háromszoros áron kelt el Jackie Kennedy órája és festménye  Fotók: MTI/EPA/Peter Foley

A hátlapján gravírozott Cartier karórát annak idején sógorától, Stanislaw „Stas” Radziwill hercegtől kapta Jackie Kennedy, aki a fényképek tanúsága szerint gyakran viselte a méregdrága kiegészítőt. Az egykori first lady 1963-as festménye annak a 80 kilométeres Palm Beach-i túrának az emlékét örökíti meg, amelyet Radziwill és a Kennedy-család más barátai teljesítettek a mozgás szeretetének népszerűsítése érdekében. Az egykori first lady személyes tárgyainak többségét 1996-ban elárverezték, két évvel azután, hogy Jackie Kennedy 64 éves korában meghalt rákban.

A New York-i Sotheby’s által bonyolított 1996-os aukció csaknem 34 millió dollár, az előzetesen becsültnél hétszer nagyobb bevételt hozott.

A Cartier óra és a festmény korábbi tulajdonosa nem akarta nyilvánosságra hozni kilétét, de ígéretet tett rá, hogy az eladási ár egy részét a Nemzeti Alapítvány a Művészetekért (National Endowment for the Arts) munkájának támogatására fordítja.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei