Szauna: infra vagy finn? Ez itt a kérdés!

Egyre többször hallani a vitát, amely a finn, illetve az infraszauna hasznosságát övezi. Mindkettőnek vannak hívei, ám a különböző felmérések szerint ötven felett egyértelműen az utóbbi a hasznosabb.

A kor előre haladtávala szervezet hőállóképessége csökken, ezért sokan egyre nehezebben viselik a finn szaunák forróságát. Igaz, legalább annyian vannak ugyanebből a korosztályból, akik pont emiatt esküsznek a hagyományos szaunákra. De a meleget kevésbé bíró idősebb korosztálynak sem kell lemondania a szauna jótékony hatásairól csak azért, mert percek alatt elviselhetetlenné válik számukra a forróság. Őket várja az infraszauna, ami kevésbé meleg és számos más előnye is van az ötvenen túliak társaságára.

Fotó: Shutterstock
A finn szauna sokkal melegebb, így például a magas vérnyomásúak ne használják Fotó: Shutterstock

 

Csak lassítható az öregedési folyamat

A testben lezajló öregedési folyamatok – amit a legnagyobb sajnálatunkra és az orvostudomány jelenlegi állása szerint sem lehet megállítani, legfeljebb lassítani – jelentős hatással vannak a verejtékmirigyek munkájára, amely gyengül az idő múlásával. Ehhez jön még az erek rugalmatlansága és a keringési rendszer gyengülése, és ezek együttesen járulnak hozzá ahhoz, hogy az idősebb szervezet számára a mértéktartóbb infraszauna válik ideálissá. Persze a felsoroltakon egészséges életmóddal, mozgással, helyes táplálkozással bőven lehet segíteni, de attól még valóban okozhat problémákat a finn szauna melege.

Ízületi panaszokra is jó

Ráadásul az infraszauna nemcsak kellemesebb környezettel várja az idősebb generáció tagjait, de ízületi panaszaikat is csökkenti, csökkentheti. Az izom- és csontrendszeri panaszok, az ízületi megbetegedések és a merevség okozta kellemetlenség is jelentősen javítható vagy teljesen meg is szüntethető a rendszeres infraterápiás kezelések révén. A kezelés gyakoriságáról és hosszúságáról érdemes kikérni szakember tanácsát, aki összeállítja a személyre szabott legjobb és leghatékonyabb gyógymódot.

Fotó: Shutterstock
Kellemesebb érzetet biztosít az infraszauna Fotó: Shutterstock

Akár ez is tetszhet A szerző további művei