Szakmaváltás 40 év felett? – 5 tipp a sikeres pályamódosításhoz

Egy kutatás szerint a mai pályakezdőknek átlagosan 14 munkahelyük lesz életük során. Ráadásul sokszor nem csak munkahelyet, hanem pályát is kell módosítani ahhoz, hogy piacképes tudással rendelkezzünk.

A szakmaváltás nem csak a fiatalok útkeresésének hozadéka, egyáltalán nem ritka, hogy már a negyvenes éveikben járó munkavállalók kezdenek új karrierbe. Bár korábban a pályamódosítás egy leépítés vagy a munkahely megszűnésének következménye volt, ma már sokan a jobb érvényesülési esélyek, a magasabb fizetés, az érdeklődés megváltozása vagy kiégés miatt váltanak. Bármelyik okból is kerül sor a pályamódosításra, fontos, hogy azt körültekintően végezzük, hogy ne legyen csalódás a vége.

A tanfolyamokj.hu összeszedte, mikre kell ügyelni a sikeres szakmaváltáshoz.

  1. Gondolja át, hogy mit szeret csinálni és mit nem!

Ahhoz, hogy megtalálja az önmaga számára megfelelő pályát, jó önismerettel kell rendelkeznie. Tudnia kell, milyen tevékenységet szeret csinálni, mi érdekel, milyen körülmények közt tud jól teljesíteni, mik a rövid és hosszú távú céljai. Például, ha alapvetően magányosan, csendben szeret dolgozni, ne olyan szakmát válasszon, ahol csapatjátékosnak kell lennie.

Érdemes átgondolni, milyen hobbikat űz, hiszen amit a szabadidődben szeret csinálni, azt valószínűleg munkaként is szívesen végezné.

Van egy jó hírünk is! Minél idősebb, annál nagyobb előnnyel rendelkezik ezen a téren. Mivel már ismeri az erősségeit, sokkal testhezállóbb szakmát tud választani, mint az első alkalommal, tizenévesen.

  1. Ismerje fel, milyen jelenlegi készségei hasznosíthatók az új karrierében!

Most, hogy már összeszedte, milyen típusú tevékenységeket végez szívesen, nézze meg, milyen szakmák épülnek ezekre a tevékenységekre! Érdemes átgondolni, hogy az előző munkahelyein a jelenlegi szakmájában mik voltak azok a pontok, amik tetszettek és sikeres volt bennük.

Korábbi tanulmányaiból, munkatapasztalataiból rengeteg dolgot újrahasznosíthat új karrierje során. Használja ki már meglévő tudását, és ne érezze úgy, hogy a nulláról kell kezdenie.

  1. Találja meg a karrierlehetőségeket, fedezze fel, mire van kereslet!

Ha már több éve egy adott munkakörben dolgozott, akkor biztos lehet benne, hogy a munkaerőpiac hatalmasat változott azóta. Érdemes böngészni az álláshirdetéseket, hogy lássa, mire van jelenleg nagy kereslet, mennyi idő alatt lehet a kiszemelt szakmában állást találni. Például az informatikai, az építőipari, a vendéglátó-ipari vagy a kereskedelemi pályát választók ma gyorsan el tudnak helyezkedni.

Vegye figyelembe, hogy a technikai fejlődésnek köszönhetően rengeteg szakma meg fog szűnni, ezért próbáljon meg egy kicsit előre gondolkodni! Böngéssze át a munkaerő-piaci előrejelzéseket, hiszen nem valószínű, hogy lesz még egy pályamódosítása ezután! Nézzen utána, hogy a választott szakmában milyen a várható fizetés! A szakmaváltásra érdemes befektetésként gondolni. Ha jól választ, hamar megtérül az ára.

  1. Próbálja ki magát a választott területen!

A szomszéd fűje mindig zöldebb. Elképzelhető, hogy a vágyott szakma mégsem olyan izgalmas, mint amilyennek kívülről látszik. Érdemes belekóstolnia, milyen a gyakorlatban is a kiszemelt szakmát végezni. Például ha tanár szeretne lenni, adjon magánórákat, ha kertész, gyakoroljon ismerősei kertjén.

Ha nincs lehetősége saját tapasztalatot szerezni, ismerkedjen meg az adott szakmát űző emberekkel! Keressen szakmai csoportokat a közösségi oldalakon vagy a szakmához kapcsolódó fórumokat az interneten! Biztos lehet benne, hogy értékes tanácsokat kap majd az új pályával kapcsolatban.

  1. Tanulni, tanulni, tanulni!

Ha eldöntötte, milyen területen szeretne dolgozni, képeznie kell magát, tovább kell fejlesztenie készségeit. Szerencsére ma már számos munka mellett is elvégezhető tanfolyam közül válogathat, így nem kell mindent feladni az új karrierért. Keressen felnőttképzéssel foglalkozó iskolát, és böngéssze át a tanfolyamaikat!

Ne hallgasson a károgókra, nem késő 40 évesen pályát módosítani! Igen, minden életkorban érdemes tanulni. Ha pedig nem saját akaratból módosít, hanem azért, mert rákényszerítette az élet, akkor se csüggedjen, inkább fordítsa az előnyére a helyzetet! Váltson okosan, és legyen sikeres a második/harmadik szakmájában!

Akár ez is tetszhet A szerző további művei