Szakképzett csontkovács is csökkentheti a derékfájást

A kor előre haladtával a tünetek általában gyakoribbak és súlyosabbak

A mozgásszervi eredetű gerincpanaszok általában terhelésre jelentkeznek, illetve fokozódnak, pihenésre csökkennek. A gerinc melletti izomzat fájdalmas feszülése, görcse kíséri, melynek következtében az érintett gerincszakasz mozgásai beszűkülnek, a gerinc fájdalomkerülő tartást vehet fel, karba vagy a lábba sugárzó fájdalmat, zsibbadást, izomgyengülést okozhatnak. A gerincpanaszok döntő többsége mechanikus eredetű, a porckorong kopásából adódik. A kopásos eredetű fájdalom a testhelyzet változtatással, illetve az ez alkalommal végzett erőkifejtéssel függ össze és persze az időjárás-változás is csak fokozza.

A gerincpanaszok döntő többsége mechanikus eredetű, a porckorong kopásából adódik Fotó: Shutterstock

Ha a gerincből erőt fejtünk ki, az a lágy részek megfeszülése révén feszítő, sokszor éles fájdalmat okoz. Ez a típusú betegség általában 45 éves korban kezdődik, a maximumát az 50–60 éves kor körül éri el. A lakosság igen nagy százalékát érinti 50 év felett. A kor előre haladtával a tünetek általában gyakoribbak és súlyosabbak. Dr. Nógrádi Árpád reumatológus szerint természetesen vannak enyhébb és súlyosabb formák.

Minél nagyobb meszesedés alakul ki a porckorongnál, illetve minél súlyosabb a kopás, annál nagyobb a fájdalom.

A gerinccsatorna beszűkülése ugyanis az érszűkülethez hasonló fájdalmakat tud kiváltani járás közben. A betegséggel együtt lehet élni és még karbantartani is tudjuk a rendszeres gyógytornával.

A mozgásszervi eredetű nyaki és gerincpanaszok általában terhelésre jelentkeznek, illetve fokozódnak, pihenésre csökkennek Fotó: Shutterstock

Bizonyos masszázstechnikák is hatékonyan csökkentik az érző idegvégződések érzékenységét, ezért ezeket gyakran alkalmazzák fájdalomcsillapításra ideggyulladás és idegfájdalmak esetén is a szakemberek. A reumatológus állítja, hogy a porckorongsérvműtétek, illetve a porckopás miatti térdműtétek 85 százalékát el lehet kerülni, ha valaki rendszeresen jár csontkovácshoz, aki átmozgatja és használható állapotba hozza az akár tíz éve nem mozgó, „blokkolt” ízületet. Heti egyszer hat héten keresztül van szükség a kezelésre, majd a kúrát negyedévente meg kell ismételni. Egy kezelés nagyjából öt perctől húszig tarthat. A csontkovácsmesterség a gerincbetegségek szelíd gyógymódja, olyan természetgyógyászati módszer, melynek fő szakterülete a gerinc, annak nyaki, háti, derék- és keresztcsonti részei, az ezeket alkotó csigolyák, porckorongok, ízületek és különösen a gerincből kilépő idegek.

Hátfájdalmaink miatt nyugodtan forduljunk szakemberhez Fotó: Shutterstock

Felméri a gerinc kis ízesüléseinek az állapotát, és az esetleges kóros elváltozásokat – röntgenlelet és szakorvosi diagnózis alapján – kezeli. A csontkovács a vizsgálat során kitapintja az elmozdult csigolyákat, és helyre teszi azokat. Felszabadítja az idegeket a nyomás alól, ezáltal hozzásegíti a testet a gyógyuláshoz. A csontkovács rendszeres látogatása a gerinc prevenciós programjának a részét képzi. A csontkovácskezelést csak és kizárólag szakvégzettséggel rendelkezők végezhetik – mondta a reumatológus.

Egészséggel kapcsolatos cikkeinket ezen linken tudja elolvasni: egészség

Akár ez is tetszhet A szerző további művei