Stuart Mária portréját rejtette a 16. századi festmény

Stuart Mária, Skócia királynőjének egy befejezetlen portréját találhatták meg egy 16. századi festmény alatt – jelentette be a Skót Nemzeti Galéria.

A szakemberek egy Adrian Vanson holland művésznek tulajdonított alkotás átvilágítása során fedezték fel a kísérteties nőalakot, amely rengeteg hasonlóságot mutat a királynőről készült majdnem korabeli ábrázolásokkal.
A valamikor 1604 és 1610 között meghalt Vanson Sir John Maitlandet, egy korabeli skót főnemest ábrázoló képét egy közös projekt keretében vizsgálta a Skót Nemzeti Galéria és a londoni Courtauld Művészeti Intézet, ez utóbbi egyik munkatársa, Caroline Rae fedezte fel a királynő feltételezett portréját.
A felfedezés jelentőségét az adja, hogy viszonylag kevés eredeti portré létezik Stuart Máriáról, és ezek között is alig akad olyan, amely a Skóciában töltött éveiből származik.
Stuart Mária a világtörténelem egyik legismertebb és legtragikusabb sorsú nőalakja. V. Jakab skót király és francia felesége, Lotharingiai Mária egyetlen gyermeke 1542. december 8-án született, apja hat nappal később kolerában meghalt. Hogy elejét vegyék a trónra igényt tartó VIII. Henrik angol király – egyébként Mária nagybátyja – követelésének, a csecsemőt még aznap Skócia királynőjévé nyilvánították.
Mária Franciaországban nőtt fel, 1560-ban azonban visszatért Skóciába, miután megözvegyült. Újraházasodott, ám később felbujtóként maga is gyanúba keveredett második férje meggyilkolásával kapcsolatban.
1567-ben lemondatták a trónról, majd bebörtönözték és később halálra ítélték. A 44 éves Máriát 1587-ben végezték ki, két évvel azelőtt, hogy – a rajta szereplő dátum tanúsága szerint – Vanson megfestette Sir John Maitland portréját.
A Skót Nemzeti Galéria szerint a művész annak idején Mária kivégzése miatt hagyhatta félbe a művet, vagy döntött úgy, hogy inkább egy másik portrét fest rá.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei