Sportos szépkorúak

Az égiek nem voltak tekintettel a kiemelkedő érdeklődésre, és bizony ismétlődő záporok, zivatarok tettek egyaránt próbára résztvevőt és rendezőt a minap Cegléden a Magyar Szabadidősport Szövetség által 12. alkalommal megrendezett Szépkorúak Sportfesztiválján. A több mint 1400 résztvevő között a legnépesebb kategóriát a 65–70 év közöttiek alkották, a 80 év felettiek versenyét egy 88 éves hölgy nyerte.

Az egészséges életmód nem a fiatalok kiváltsága. A testi és szellemi frissesség megtartásához idősebb korban is elengedhetetlen a mozgás. A Magyar Szabadidősport Szövetség ezt már évekkel ezelőtt felismerte, és azt is, hogy a nagyszülők aktív életmódja példa lehet az unokáknak is. Maguk az érintettek, azaz a „régebb óta fiatalok” is így gondolhatták, mert a Gubody parkban megrendezett sportos eseményen Székesfehérvártól Debrecenen, Gyulán, Csömörön át Szolnokig és Budapestig az ország minden szegletéből érkeztek a mozogni vágyó idősek, összesen ezernégyszázhatan.

Fotó: Hatlaczki Balázs

A résztvevők, de nevezzük őket bátran sportolóknak, igen lelkesen használtak ki a fesztiválon minden mozgásos és egészségügyi szűrés lehetőséget. A kifejezetten a korosztály érdeklődésére és vélelmezett fizikai képességéhez szabott programokon rengetegen mozogtak a csoportos órákon. Nagyon népszerű volt a lövészet, a kerékpáros akadálypálya, a célba dobós-rúgós játékok és persze az örök klasszikus, a tánc. Sok időt töltöttek a játékos tudomány sátrában, ahol különböző szellemi és ügyességi játékokat próbálhattak ki. Nagy népszerűségnek örvendtek az egészséges életmód jegyében megjelent kiállítók, szűrővizsgálatok is, ahol hallásvizsgálaton, vérnyomás-, vércukorszint-, koleszterinszint-mérésen tudtak részt venni az érdeklődők. Az uraknak még PSA-szűrést és tájékoztatást is tartottak.

A legnagyobb létszámmal idén is a Budapest XI. kerületi KESZE, azaz a Kortalan Ezüstkorúak Szabadidő és Sport Egyesülete tagjai jelentek meg, ők 143-an neveztek be.

A szokásos díjak mellett az idén 30 éves Magyar Szabadidősport Szövetség a szerencsének is nagyobb szerepet szánt a díjazásban. A résztvevők ugyanis egy szerencsekerék megpörgetésével újabb nyereményeket nyerhettek.

Fotó: Hatlaczki Balázs

Délutánra a nap is kisütött. De nem csak ezért volt igaz az, hogy minden jó, ha vége jó, hiszen az ázott szépkorúak jóleső fáradtsággal és sikerélményekkel térhettek haza.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei