Sose halunk meg! Koltai Róbert kettős jubileuma

Kettős jubileumhoz ért Koltai Róbert: 25 esztendeje készült el a Sose halunk meg című kultikus alkotása és két évtizede forgatták le A miniszter félrelép című vígjátékot. Mindkét film a bemutatása után látogatottsági rekordokat hozott a mozikban. Számára most az a legörömtelibb, hogy a közönség még mindig emlékezik ezekre a történetekre.

Koltai Róbert, az ország egyik legnépszerűbb, legkedveltebb színésze, rendezője idén 73 éves. A Jászai Mari-díjas, érdemes művészt a mai napig sokan azonosítják emlékezetes szerepeivel. Kinek az Indul a bakterház című kultikus, generációkat átölelő film jut róla az eszébe, vagy a kabarék felejthetetlen Illetékes elvtársa, Totókirálya, másnak ő Szamba Ottó, Naftalin, Csocsó, Galamb, a titkár vagy épp Gyuszi bácsi, a vállfaárus. Azóta is rengetegen teszik meg különböző játékokon a 2, 9, 11 számhármast, Gyuszi bácsi tuti tippjét, a nagy befutót.

Koltai Róbert örül ennek, hiszen az általa elmesélt, eljátszott történetek így is megmaradnak a közönség lelkében nyomként. Elmesélte: amikor elkészült a Sose halunk meg, Verebes István azt mondta neki: „Te most már meg is halhatsz”.  Első filmje volt ez, majdnem ötvenévesen. Szeretett volna egy történetet elmesélni a vállfás Gyuszi bácsiról, akit a nagybátyjáról mintázott. Ezt a filmjét akkor jelölték Magyarországról Oscar-díjra, járt vele sok helyen, most is meghívták a 17. Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválra, a mai napig nagyon népszerű. Ám ugyanígy élete fontos részének és filmjének tekinti a Szambát, a Csocsót és a Világszámot is. Ezeket is szeretik a nézők. Őt mindig a közönség ismerte el azzal, hogy több mint kétmillióan elmentek filmjeire, ott ülnek az önálló estjein, a színházakban az előadásokon, amelyekben játszik, s ezek telt házakat hoznak az országban sok helyütt.

Most összesen 13 szerep van a fejében, egyik kedvence a Batang felé című produkció. Játszik a Katona József Színházban a Mi osztályunk című előadásban, Haumann Péter szerepét vette át. Élete egyik fontos produkciója a Móricz Zsigmond-estje, a Napló-szilánkok, melyet  B. Török Fruzsina segítségével állított össze, csakúgy, mint  a szintén Móricz-átiratot, a Jelenetek két házasságból című darabot. Az est Az asszony beleszól és a Rab oroszlán című regényekből született.

Koltai Róbert színésznek a humor gondolkodásmódot, életfilozófiát jelent

Koltai Róbert színésznek tartja magát, akinek a humor gondolkodásmódot, életfilozófiát jelent. Ezért gondolja azt, hogy a humor olyan, mint egy folyó, amely birtokba vesz. Áthömpölyög az emberen, nem lehet gátak közé szorítani. Életet ad. És ő ebben az életben egyszerre keresi mindig a nevetést és a sírást, a létezés líraiságát, fonákjait, a rögtönzött sorsvonalakat. Hiszen gyakran a legnagyobb kacagásaink hordozzák legnagyobb drámáinkat.

Miután mindezt megbeszéltük, Csocsi! köszönéssel búcsúzott. Ez a köszöntés édesapjától ered, aki sportvezető volt. A színművész egy kabarészámot épített erre, s azóta ez az üdvözlési mód bekerült a köztudatba Koltai Róbert poénjaival, emlékezetes színpadi, filmes alakításaival együtt.

Mert neki mindig – így ezen a kettős jubileumon is – el tudjuk hinni: sose halunk meg!

Akár ez is tetszhet A szerző további művei