Sokba kerül az elhanyagolt fogak pótlása

Évente öt fogkefét kell egy felnőtt embernek elhasználnia ahhoz, hogy ápoltak legyenek a fogai. Magyarországon jelenleg a többség kettőt-hármat vásárol, legalábbis a statisztikák szerint. Ugyancsak sokan csak akkor járnak fogorvoshoz, ha már menthetetlenek a fogaik. A fogmegtartó kezeléseket pedig alig vesszük igénybe. Érdemes félévente akkor is felkeresni a fogorvost, ha nem fájnak a fogaink, csak a fogkövet szeretnénk eltávolítani.

A fogápolás talán legfontosabb eszköze a jó fogkefe kiválasztása. A legmegfelelőbb a kis fejű, polírozott végű sörtével rendelkező, jól megmarkolható fogkefe. A kicsi fej azért kell, hogy könnyen elérhető legyen vele valamennyi fog külső és belső felszíne. A kemény sörtéjű fogkefét senkinek nem ajánljuk, mert csak kárt okoz az ínyben és a fogzománcban; a puha sörtéjű pedig ínygyulladás esetében indokolt. A polírozott szálak és a biztosan fogható nyél a fog- és ínysérülések megelőzéséhez fontos. A fogkefét nem érdemes erősen a fogakra nyomni, mert gyorsan tönkremegy a fog és az íny is. Naponta kétszer két percig mossunk fogat a megfelelő szájhigénia miatt és fontos, hogy a nem látható belső részeket is mossuk meg – mondta el dr. Csiszér Katalin fogorvos. Egy év alatt legalább 5-ször cseréljük ki a fogkefénket, azaz két-három havonta váltsunk újra – hívta fel a figyelmet. Ha ennél sokkal hamarabb tönkremegy, akkor vagy túl gyenge márkát választottunk, vagy nagyon erősen mosunk fogat. Egyik sem jó.

A fogselyem használata ötven felett kötelező

A fogselyem az egészséges fogsor tisztításának alapeszköze, melyet csak a fogkefével lehet egy rangsorba állítani – magyarázta a fogorvos. Egy fog öt felszíne közül hármat a fogkefe, kettőt a fogselyem tisztít meg. Sokan a fogselyem, valamint a fogmosás együttes használata után tudnak csak teljesen friss leheletet produkálni. A fogselymek csak normális méretű fogközök és viszonylag ép fogíny esetén képesek megfelelően letisztítani a fogfelszíneket. Ritkább fogazat, vagy erősen lepusztult íny esetén a megnyílt fogközök tisztításához más eszközök kellenek. A fogak szempontjából a fogkrém legfontosabb összetevői a fluoridinok, melyek a kioldott fogzománcba beépülve ellenállóbbá teszik azt a savakkal szemben. Nem érdemes ezért a legolcsóbbat választani.

Fogfájás egyenlő fogszuvasodás

A fájdalom hátterében leggyakrabban a fogszuvasodás áll. A lassú folyamat során tulajdonképpen áttörik a zománc – ez pedig hideg és meleg érzékenységet válthat ki – magyarázta a szakorvos. A háttérben a fogak felszínén megtelepedő baktériumok romboló hatása áll, ugyanis ezek savtermelése kioldja a kalciumot a fog anyagából. Amennyiben az üregképződés továbbhalad, a szuvasodás érinti a fog belső állományát. Amennyiben eléri az idegeket, a fájdalom súlyosabb jelleget is ölthet. Semmiképp ne várjuk ezt meg – figyelmeztet a szakember.

A fogínygyulladást puha fogkefével érdemes kezelni

Az ínygyulladás az egyik leggyakoribb szájüregi betegség. Az ínygyulladást okozó lepedék összetétele különbözik a fogszuvasodást előidézőétől. Valószínűleg azért látjuk gyakran, hogy vannak, akik inkább a fogszuvasodásra hajlamosak, míg mások főként a fogágybetegségre, ami elsősorban a szájflóra összetételétől függ – mondta dr. Csiszér Katalin. A betegség lényege, hogy az íny közelében felgyülemlő lepedék összetétele lassan megváltozik, míg túlnyomórészt olyan baktériumokat fog tartalmazni, melyek ínygyulladást képesek kelteni. A fogágy – először az íny – a bakteriális fertőzésre gyulladással reagál, és ennek egyik következménye az íny duzzanata, érzékenysége és vérzésre való hajlama. Az íny és a fogak természetes, közvetlen kapcsolata megszűnik, és a fogak érzékeny nyaki területe elveszíti szigetelését. Így a fog hidegre, melegre, fogmosásra érzékeny lesz, és ez oda vezethet, hogy a fogmosást még inkább elhanyagoljuk. Nagy kár, mert az ekkor alkalmazott alapos tisztítás két-három nap alatt megszünteti a gyulladást. Ilyenkor érdemes puha fogkefét használni, mert az kevésbé irritálja a fogat és az ínyt.

A kávé és a cigaretta sokat ronthat a csillogó mosolyon

 Azoknak, akik odafigyelnek a mosolyuk szépségére, de dohányoznak, kávéznak, vagy gyakran isznak vörösbort, nem kell bemutatni a fogfehérítés szükségességét. Talán a legegyszerűbb megoldás a fogak sárgás színének palástolására, ha finom porral meghintjük őket, az apró szemcsékről aztán visszaverődik a fény. Az üzletekben kapható „fehérítő” hatású fogkrémek szinte kizárólag ezzel a hatóanyaggal dolgoznak. Ám érdemes ezt is szakemberre bízni, mint a fogkőlevételt. Félévente, ha nincs más problémánk, akkor is keressük fel az orvost, hogy a fogkövet eltávolítsák. A fogkövek és elszíneződések rendszeres, félévenkénti eltávolítása fontos, mivel ezzel a fogbetegség kialakulását előzhetjük meg, úgymint a fogszuvasodást, fogínyvérzést és az esetleges fogak elvesztését, amelyek fájdalommal és az egész szervezetre is kiható szövődményekkel járhatnak.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei