Sikerül leszámolni a HIV-vel?

A főemlősöknél a HIV-vírustörzsek 99 százalékát megtámadó és a fertőzéssel szemben védelmet nyújtó ellenanyagot fejlesztettek ki az amerikai országos egészségügyi intézet (NIH) és a Sanofi gyógyszergyár szakemberei.

Az emberi szervezet ellenanyag, vagyis antitestek termelésével reagál a HIV-fertőzésre.
A legtöbb esetben az antitestek nem semlegesítik a HIV-vírus összes válfaját a kórokozó rendkívüli mutációs képessége miatt, az immunrendszer tehát legyőzhetetlen számú vírusváltozattal találja szemben magát.
Többéves fertőzöttség után azonban egyes pácienseknél úgynevezett „széles körűen semlegesítő antitestek” alakulnak ki, melyek képesek áttörni a HIV-vírus körüli védőrétegen és elpusztítani a HIV-törzsek nagy részét.
A kutatók ezeknek a széles körűen semlegesítő antitesteknek a felhasználásával próbálják kezelni a HIV-fertőzést, vagy megelőzni azt – írta a BBC News.
A Science című tudományos folyóiratban közölt tanulmány készítői három ilyen speciális antitest ötvözésével hoztak létre egy olyan erős ellenanyagot, amely „a szervezetben előforduló, eddig azonosított antitesteknél sokkal hatékonyabb”.
A szakemberek úgy alkották meg az anyagot, hogy a vírus három „alappillérének” megtámadásával nehezítse meg a kórokozó számára az ellenállást.

A vírus három „alappillérének” megtámadásával nehezíti meg a kórokozó számára az ellenállást

A természetes módon előforduló antitestek legjobbjai a HIV-törzsek 90 százalékát képesek megtámadni, az új antitest a 99 százalékukat, ráadásul ehhez nagyon kis koncentráció is elegendő belőle.
A 24 majom bevonásával végzett vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy az ellenanyaggal ellátott állatok egyike sem fertőződött meg, miután beoltották őket a vírussal.
Az ellenanyag kifejlesztésében a Harvard Egyetem orvostudományi kara, a Scripps Kutatóintézet és a Massachusettsi Műszaki Egyetem szakemberei is részt vettek. A Nemzetközi Aids Társaság „izgalmas áttörésnek” nevezte az eredményeket.
Az új ellenanyag klinikai próbái 2018-ban kezdődnek.

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei