Saját parkot kapnak a lepkék

A mezei pillangófajok védelme érdekében új zöldfelületet hoznak létre az osztrák fővárosban.

A tavasz beálltával az osztrák fővárosban a mezei pillangók is útra kelnek. Bécsben a leggyakrabban előforduló nappali lepkefaj a répalepke, valamint a nappali pávaszem. Az elmúlt években azonban a mezei pillangók populációja nagy mértékben lecsökkent, az eredetileg 137 nappali lepkeféléből mára már csak 105 faj található meg. A pillangóállomány drasztikus csökkenésének hátterében a lepkék életterének zsugorodása, a nedves rétek növekvő mezőgazdasági művelése, valamint beépítése áll.

A lepkék élőhelyeinek védelme érdekében Bécs városának környezetvédelmi osztálya a Gaudenzdorfer Gürtel mentén új zöldfelületet alakít ki, ahol a termőtalajréteg alapos megmunkálását követően honos növényfajtákat telepítenek. Két évvel ezelőtt a Donaupark mentén alakítottak ki két hektárnyi mezőföldet, ahol a kaszálási szokások átalakításával sikerült a korábban megfogyatkozott lepkeállományt újból szaporítani.

A bécsi Mezőgazdasági Egyetem zoológusa, Helmut Höttinger szerint a lepkeállomány fenntartása és védelme érdekében azonban a városlakók is sokat tehetnek azzal, hogy évente csak háromszor-négyszer nyírják le a füvet a kertben vagy honos gyógynövényfajtákat, mint például kakukkfüvet ültetnek az erkélyükön.

A bécsiek a „Pillangók Ausztriában” applikáción keresztül pedig bejelenthetik a felfedezett lepkéket, vagy akár könnyedén beazonosíthatják, hogy melyik lepkefajtára bukkantak.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei