Rózsadombra is felért az árhullám

Budapesten, és ezzel együtt az országban, a harmadik legmagasabb átlagos ingatlanárakkal a II. kerület büszkélkedhet. Az OTP Lakóingatlan Értéktérképe szerint tavaly egy négyzetméterért itt 560 ezer forintot kellett fizetni. Sokan a mai napig a luxuskörnyék fogalmát a Rózsadombbal azonosítják, joggal. A kerületen belül is ez a városrész a legfrekventáltabb terület, nem ritka a hétszámjegyű négyzetméterár sem.

A Rózsadomb fekvése kiváló, közel van a városközpont, szép a panoráma, remek a közlekedés, tiszta a levegő. A terület előnyös adottságait már a XIX. század végén felfedezték. A zöldövezeti domboldalt kereskedők, vállalkozók választották lakhelyül. Népszerűsége azóta is töretlen, sok új otthon épül a környéken. Árfekvése miatt azonban egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy ide költözzenek. Az ingatlanfejlesztők elsősorban 4–5 lakásos, luxusminőségű társasházakat építenek, amelyekben a négyzetméterárak akár a 1,5–1,8 millió forintot is elérhetik.

„A nagy értékű lakóingatlanokat elsősorban magánszemélyek vásárolják. A rövid távú megtérülést kereső ingatlanbefektetők az ilyen típusok iránt kevésbé érdeklődnek. Inkább a hosszú távban gondolkodók, az értékállóságot preferálók számára jelent lehetőséget ezen a területen ingatlant venni, annál is inkább, mert a kerület egészén tavaly csupán egy év alatt 17%-kal emelkedett az ingatlanok értéke” – mondja Szombat Éva, az OTP Ingatlanpont Exclusive irodájának vezetője. „Nagy az érdeklődés a régebbi, akár építészeti szempontból is különleges, önálló villák iránt. Sokan – az épületszerkezetet, építészeti értékeket megtartva – teljesen átépítik ezeket a mai igényeknek megfelelően. Az új építésű ingatlanok árai a használtakét is felfelé húzzák, így egy felújítandó lakás négyzetméteréért is jóval több mint félmillió forintot kell fizetni” – teszi hozzá Szombat Éva.

A rózsadombi környezethez hasonlóval azért lehet még találkozni a kerületben, igen népszerű Pasarét, Rézmál, Törökvész. Az utóbbi években népszerűvé vált Gugger-hegy is, amely szintén kiváló panorámával és igazi zöldövezeti hangulattal csábítja az új lakókat. Aki városiasabb légkörre vágyik, de ”el-Budán lakna, annak is van megoldás. A Margit körút és Víziváros országos hírű Bauhaus-stílusú házai reneszánszukat élik. Nem ritka, hogy a nagypolgári lakásokat luxusminőségben újjáépítik. Ezek négyzetméterárai is könnyen elérhetik az egymillió forintot. Kijelenthető tehát, hogy nem olcsó mulatság a II. kerületben ingatlant venni. Kérdés, hogy megéri-e? „Aki kiváló környezetben szeretne igazán értékálló ingatlanba költözni, annak mindenképp” – vallja tapasztalatai alapján a szakember.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei