Négyszáz ló ereje a motortérben

Rövidesen érkezik a hazai piacra is az Audi RS3 Sportback

Az Audi nemrégiben megújította kompakt modellcsaládját, amely immár a sportverzióban is teljessé vált, miután elindult hódító útjára az új ötajtós RS3-as.

Amikor tavaly a párizsi autószalonon bemutatkozott a nagyvilágnak a négykarikás márka legújabb modellje, az ötajtós RS3 Sportback szedán, teljessé vált a megújult A3-család. Ráadásul nem akármilyen ragadozóval lett teljes a paletta, hiszen a 400 lóerős turbómotorjával az új sportmodell azonnala világ legerősebb öthengerese lett. Az új motor nemcsak 33 lóerővel és 15 Nm-rel erősebb, de 26 kilóval könnyebb is lett a háromajtós változatnál. Ez a fogyókúra pedig egy 2,5 literes erőforrás esetében igencsak jelentősnek mondható.

A műszerfal áttekinthető és könnyen kezelhető Fotó: Porsche Hungária

De nézzük, hogy ez az új csoda mit tud! Képes480 Nm leadására, 4,1 másodperc alatt eléri a száz km/h-s sebességet, míg a végsebessége az elektronikának köszönhetően 250 km/h, ám volt már olyan pályanap Németországban, ahol a 280-as tempót is kihozták az autóból.A modell rendelkezika quattro összkerékhajtási rendszerrel, a hétsebességes, duplakuplungos automata váltóval, és az elektro-hidraulikus, többlemezes tengelykapcsolónak köszönhetően a két tengely között tág határokon belül válik állíthatóvá a nyomatékelosztás. Az RS3 25 mm-rel került közelebb a földhöz,az első nyomtávja 20 mm-rel szélesedett, míg az első fékek esetében 310 mm átmérőjű tárcsák – akár karbonkerámiából gyártva –és a rajtuk ülő nyergek szavatolják a kellő fékerőt. A markáns megjelenést 19 col átmérőjű könnyűfém felnik és 235/35 méretű abroncsok teszik teljessé.

Az RS3 Sportback modell első ízben a márciusi genfi autószalonon volt látható a nyilvánosság számára, míg az értékesítés áprilisban veszi majd kezdetét.

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei