Rossz szokások miatt fáj a hátunk

A hátfájás az egyik leggyakoribb ok, mely miatt nem tudjuk ellátni a munkahelyi feladatainkat és nem tudunk úgy teljesíteni, mint szeretnénk. Gyakran nem kóros elváltozások, hanem egyszerű rossz szokások állnak a fájdalom hátterében.Egy biztos, akármilyen munkát is végzünk, túl sokat ülünk. Éppen ez– mármint az íróasztalnál való görnyedés – a leggyakoribb oka a hátfájásnak. És amikor végre letelik a munkaidő, hazaérve leülünk a televízió elé, vagy éppen az aznapi híreket nézzük át. Természetesen ülve.

És ez végzetes hiba, ugyanis bármennyire meglepő, ülés közben 40 százalékkal nagyobb a nyomás a gerincünkön, mint állva, és bár mindenki tudja, milyen fontos a helyes testtartás, vagy az, hogy óránként alaposan kinyújtózzunk, hajlamosak vagyunk elfeledkezni ezekről. A folyamatos üléstől a hátizmaink bemerevednek, elgyengülnek, az ízületek pedig elveszítik a rugalmasságukatés gyorsabban öregszenek.

De az edzőteremben is találhatunk egy igazi tévhitet. Sokan úgy vélik, ha sok felülést végeznek, akkor az erős has- és törzsizmok segítenek megelőzni a hátfájást. Nos, ez hatalmas tévedés! Ugyanis ennél a gyakorlatnál túlságosan megterheljük a gerincünket, ráadásul nem is azokat az izmokat erősítjük, amelyek segítenek a helyes testtartásban.

Az étkezésen is múlik, hogy fáj-e a hátunk

A rohanó világunkban nem meglepő módon a lehető legegészségtelenebbül étkezünk. Pedig az egészséges, kiegyensúlyozott étrend nemcsak a krónikus betegségek és a szív- és érrendszeri problémák ellen véd, de a hátunknak is jót tesz. Finn kutatók arra jöttek rá, hogy a túl zsíros, túl sós és szénhidrátban gazdag ételek a gerinc melletti ereknek is ártanak, eltömíthetik azokat. A gerinchez így nem jut elegendő tápanyag és a salakanyagokat sem tudja elszállítani a szervezet, ami krónikus gyulladáshoz és ezen keresztül fájdalomhoz vezet.

Lassan-lassan Magyarország a kerékpár országa lesz, éppen ezért nagyon fontos az, hogy minden szempontból megfelelő kerékpárral rendelkezzenek az emberek. A biciklizők 70 százaléka tapasztal meg kisebb-nagyobb hátfájást egy-egy túra után. Ennek oka a rosszul megválasztott, illetve rosszul beállított kerékpárban keresendő, ilyenkor ugyanis túlságosan nagy nyomás nehezedik a hát alsó szakaszára és a medencére, az izmok pedig megfeszülnek és görcsössé válnak.

Mindig mondják, a harag rossz tanácsadó. Nos, ez a hátfájdalmak estében is így van. Ha hajlamosak vagyunk haragot tartani,magunkban dühöngeni, sajnos fel kell készülnünk arra is, hogy a hátunk jobban fog fájni. Egy amerikai kutatás szerint, aki képes megbocsátani másoknak,kevésbé lesz depressziós,és az izmai pedig kevésbé feszülnek meg.

Fotó: Shutterstock

Akár ez is tetszhet A szerző további művei