Rohanás helyett: adventi élmény és kultúra

Az ünnepek előtti rohanás helyett az élményekre, a művészetekre és a környezettudatosságra helyezi a hangsúlyt advent első vasárnapja, december 1. és december 24. között a Budapest öt tematikus utcájának összefogásával létrejött SlowXmas-programsorozat.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara által is támogatott kezdeményezéshez a Falk Art & Antique Street (Falk Miksa utca), a Bartók Béla Boulevard (Bartók Béla út), a Fashion Street (Deák Ferenc utca), a KultUnio (a 7. kerület multikulturális negyede) és a Ráday Soho (Ráday utca) csatlakozott.

Ígéretük szerint a rendezvénysorozat mindennap koncertekkel, kiállításokkal, színházi előadásokkal, workshopokkal és egyéb programokkal jelentkezik. A karácsonyi készülődést idén környezetbarát csomagolási technikákat bemutató workshopokkal, valamint SlowXmas-textilszatyrokkal is támogatják, hogy aztán a résztvevők otthon az eldobható csomagolóanyagoknak búcsút intve öltöztessék fel ajándékaikat, de a SlowXmas számos lehetőséget kínál az adományozásra és a jótékonykodásra is.

A Ráday utcában a bor és a csokoládé kerül előtérbe, december 6-án a Deák-palota tetejéről ereszkedik le a Mikulás, a Fashion Street többek között gyermekkoncertekkel készül, a Bartók Béla Boulevardon pedig a művészeteken, a finom borokon és a kávékon lesz a hangsúly.

Ismét lesz szaunasziget a Gárdonyi téren, ahogy a Könyvcserebere elnevezésű jótékonysági akció sem marad el. A Falk Art & Antique Streeten kiállítások, képzőművészeti és iparművészeti munkák várják az érdeklődőket, de a programok között szerepel a csoportos meseterápia és a szórakoztató rocktörténet is.

A SlowXmas részletes programja a https://bevasarloutca.hu/slowxmas honlapon érhető el.

Az advent a várakozás időszaka, amely a karácsony előtti négy hetet öleli fel. A karácsony napja, vagyis december 25. előtti negyedik vasárnapon indul. Az advent szó eljövetelt jelent, amely keresztény olvasatban az Úr eljövetelét jelzi: erre irányul a négy vasárnapon át tartó várakozás. E napokon hétről hétre meggyújtunk egy-egy újabb gyertyát az adventi koszorún.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei