Roham indult Stephen Hawking doktori értekezéséért

Több mint kétmillióan voltak kíváncsiak egy hét alatt Stephen Hawking elméleti fizikus 1965-ben készült doktori értekezésére, amelyet a tudós ingyen tett hozzáférhetővé.

Hawking A táguló univerzumok tulajdonságai című doktorija olyan nagy érdeklődést keltett, hogy a forgalom miatt egy időre összeomlott a Cambridge-i Egyetem kiadványszekciójának honlapja. Több mint félmillióan próbálták meg letölteni a dolgozatot.
Arthur Smith, az egyetem tudományos kommunikációért felelős helyettes vezetője „monumentálisnak” nevezte az adatokat. Mint hozzáfűzte: Hawking értekezése az egyetem Apollo archívumának eddigi messze legnagyobb érdeklődést kiváltó darabja. „Megkockáztatom, szerintem Hawking professzor doktori értekezése a legkeresettebb dokumentum, bármely kutatási adatbázist tekintve” – jelentette ki.
Hawking 24 évesen írta a 134 oldalas dokumentumot a cambridge-i Trinity Hall posztgrauális hallgatójaként.
Az egyetem adatai szerint a napokban szabadon hozzáférhetővé tett doktorit több mint kétmillió alkalommal tekintette meg mintegy 800 ezer egyéni böngésző a világ minden sarkából.
Korábban a professzor dolgozatának lemásolásért, beszkenneléséért vagy azért, ha valaki személyesen ment el a könyvtárba, hogy elolvassa, 65 fontot kellett fizetnie az egyetemnek.
Az egyetem reméli, hogy Hawking példáját követve más egykori hallgatói is szabadon hozzáférhetővé teszik tudományos munkáikat. Smith szerint ugyanis „semmi értelme elzárni a tudást és az információt”.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei