Rezsicsökkentés – Ami késik, nem múlik

Mégsem maradnak ki a téli rezsicsökkentésből azok, akik eddig nem kapták meg a kormány 12 ezer forintos támogatását: a mintegy 800 ezer  fával és szénnel fűtő háztartás október 15-ig az önkormányzatoknál bejelentheti igényét. Tüzelőanyagot és nem pénzt kapnak.

 

Mint ismert, a 2017 év végi rezsicsökkentésből kimaradtak mindazok, akik fával és szénnel fűtenek, csak a gáz-, illetve a távhőhálózatba bekacsolt háztartások részesültek a 12 forintos visszatérítésből. Még az idén azonban megkapják a többiek is – ami késik, nem múlik – a tavaly téli rezsicsökkentést. A kormány július végén döntött erről, így azokhoz a családokhoz is megérkezhet a téli rezsicsökkentés, akik olyan településen élnek, ahol ugyan van kiépített gáz- vagy távhőhálózat, de az ő utcájukba, házukba valamilyen oknál fogva még nincs bekötve, ezért mással – fával, szénnel – fűtenek.

A becslések szerint 800 ezer ilyen háztartás van az országban. Az érintettek október 15-ig a helyi önkormányzatoknál írásban jelenthetik be támogatási igényüket. A Belügyminisztérium októberben összegzi és a kormány elé terjeszti a beérkezett igényeket, majd az önkormányzatok részére átutalja a szükséges pénzügyi fedezetet, amelyet az önkormányzatok háztartásonként 12 ezer forint értékű tüzelőanyag (például fa, szén) formájában adnak ki az igénylőknek az idei téli fűtési szezonban. A Belügyminisztérium a következő hetekben tájékoztatja az önkormányzatokat a szükséges eljárásról. Csak az kaphat támogatást, aki eddig még nem részesült a téli rezsicsökkentésben, és erről az igénylőnek büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozatot is kell tenni. Az igény jogosultságát a katasztrófavédelem is ellenőrizheti.

Fontos információ, hogy a rezsicsökkentést azok a családok is megkapják, akik olyan településen élnek, ahol nincs kiépített gáz- vagy távhőszolgáltatás. Összesen 284 ilyen településről van szó, a helyi önkormányzatokkal a Belügyminisztérium már korábban megállapodott, és – a kormány tájékoztatása szerint – már át is utalta a támogatást. Az önkormányzatoknak szeptember végig gondoskodniuk kell arról, hogy az ott élő családok készpénzben megkapják a rezsicsökkentést. Ez az intézkedés 29 ezer háztartásra vonatkozik, a támogatás összege 346 millió forint.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei