Restaurálják Arany János kéziratait

Az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) restaurálják Arany János Nagyszalontán őrzött kéziratait és egyéb dokumentumait.

Az Arany János-emlékév egyik legfontosabb feladataként fogalmazódott meg a költő Nagyszalontán őrzött tárgyi és dokumentumhagyatékának teljes körű feltárása és megőrzése. A tárgyi emlékeket a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai vállalták, az OSZK-ban pedig az intézmény saját gyűjteményében található Arany-kéziratok digitalizálása mellett a Csonkatoronyban őrzött kéziratos és könyvállomány szakszerű restaurálását végzik.

Az intézménybe szállított mintegy 800 fóliányi kézirategyüttes jelentős része levél, két kiemelkedő darabja pedig a Szentivánéji álom fordításának Arany János által tisztázott változata, valamint a Murány ostromának kézirata. Az OSZK-ba érkezett dokumentumok jelentős része szakadt és az idők során elkoszolódott, a legnagyobb veszélyt azonban a tintamarások okozzák. Ezek kezelése, javítása, állagmegőrzése a restaurátorok feladata, hogy a hányatott sorsú dokumentumegyüttes az utókor számára is fennmaradjon.

Arany János arcképe és kézirata. (Petőfi Sándor rajza.)

A restaurálást, valamint a kutatómunkát követően várhatóan 2018 júniusában kerülnek vissza az iratok Nagyszalontára, ahol egy időszaki kiállítás keretében mutatják be azokat, valamint az anyag magyar és angol nyelvű nyomtatott katalógusba szerkesztett változatát.
A felbecsülhetetlen eszmei értékű dokumentumegyüttes mintegy 15 millió forintnyi teljes restaurálási költségét a magyar állam biztosítja.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei