Rendhagyó Don Giovannival nyit a Budapesti Fesztiválzenekar

Mozart Don Giovanni című operájának rendhagyó előadásával kezdi a 2017–2018-as évadot a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ).

A szcenírozott előadást, amelyben a hagyományos díszleteket művészek helyettesítik, nyáron New Yorkban és Edinburghban is sikerrel játszotta az együttes. A darabot Fischer Iván rendezésében és vezényletével szeptember második felében három alkalommal játssza a BFZ a Müpában, a címszerepet Christopher Maltman alakítja.

A rendezés egyik különlegessége az is, hogy több zenésznek a színpadon kell játszania a darab egy-egy pontján – mondta Lesták Bedő Eszter hegedűművész. Fejérvári Zsolt nagybőgőművész, szólamvezető hozzáfűzte: a monumentális és megunhatatlan darab négyórányi játékot követel az együttestől, amely általában az első felvonás végére már lihegni szokott a zenekari árokban.

Októberben fennállása kezdete óta első alkalommal vezényli a zenekart női karmester, az amerikai Marin Alsop, de a 2017–2018-as évadban vendég karmesterként lép fel a Fesztiválzenekar oldalán a német Jörg Widmann és az orosz Dmitrij Kitajenko is – mondta Erdődy Orsolya, a BFZ igazgatóhelyettese. Polónyi Ágnes hárfaművész kiemelte: a Dmitrij Kitajenko által vezényelt novemberi koncerteken valódi „oroszos”, pregnáns és energikus játékot várhat a közönség, minderre garancia a szintén orosz világhírű szólista, Lilja Zilberstein zongoraművész szereplése is.

A Falstaff operát Európa egyik legrégebbi kőszínházába is elviszik    Fotó: BFZ

A Fesztiválzenekar márciusban első alkalommal játssza Giuseppe Verdi Falstaff című operáját, amelyet elvisznek Európa egyik legrégebbi kőszínházába, a vicenzai Teatro Olimpico színpadára is. Emellett szerepel az évad műsorában Mahler második, Feltámadás alcímet viselő szimfóniája is, amelyet május 11-én a Cseh Filharmónia Énekkarral közösen adnak elő Budapesten.

A Müpában rendezett Európai Hidak Fesztiválra az együttes a francia Pascal Rophé vezénylete mellett kortárs spanyol zeneszerzők műveit bemutató koncerttel, valamint a BFZ régizene-együttesének fellépésével készül, ahol spanyol klasszikus szerzők muzsikája csendül fel a brit karmester, Jonathan Cohen vezetésével szeptember végén. Lesták Bedő Eszter elmondta: a zenekaron belül hét évvel ezelőtt indult el a „régizene-mozgalom”, azóta egyre több zenész kap kedvet a korhű hangszerekkel történő játékhoz, amely az idei évadban már az együttes nagyzenekari fellépésein is szerepet kap.

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei