Quimby: jubileumi koncert DVD-n

Újraélheti mindenki a Micsodaország – Tragikomédiát egy hosszú felvonásban

Micsodaország – Tragikomédia egy hosszú felvonásban címmel megjelent DVD-n a Quimby tavaly novemberi 25. születésnapi jubileumi koncertje. A Sportarénában tartott különleges, látványos estére így már nemcsak a szívünkben emlékezhetünk vissza.

„Most is bennünk van annak az estének a bizsergető érzése, és ezt szeretnénk még egy ideig megtartani magunkban, valamint a közönségben, különösen azokban, akik nem voltak ott az Arénában. Szerencsések vagyunk, hogy kitartottunk a zenekar mellett és megélhettük a sikert, mert a történet az első tíz év után mehetett volna egészen másfelé is” – fogalmazott Varga Livius.

Kiss Tibor gitáros, énekes és Varga Livius énekes a Quimby zenekar koncertjén a budapesti Hajógyári-szigeten Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A zenekar énekes-ütőhangszerese elárulta, rendkívül fontos számukra, hogy a közönség minőséget kapjon tőlük. A Micsodaország-koncertet számos vendégzenésszel, táncosokkal és a Quimbyhez egyre szorosabban kapcsolódó, meseszerű, Terry Gilliam képi világát idéző látvánnyal mutatták be. A csaknem háromórás összművészeti Aréna-esten mintegy kétszáz ember dolgozott, a produkciót tíz HD-kamera, egy hátsó perspektívát megörökítő PoleCam és két GoPro rögzítette. A különleges pillanatok közé tartott például a szokatlan ütőhangszereken, vizesbödönökön, poharakon, benzines palackokon, vashordókon előadott ritmusorgia, hárfás (Kriesch Barbara) és csellós (Poór Nikolett), dj (Dj Bootsie), hegedűs (Gazda Bence) vagy vendéggitáros (Vastag Gábor) közreműködése, illetve amikor a Quimby hat tagja egymás mellett-mögött szorosan állva és ülve adott elő egy néhány számos blokkot. A koncerten elhangzott mások mellett az Autó egy szerpentinen, a Halleluja, a Fekete lamoure, a Hol volt, hol nem volt, a Hintalógalopp, a Most múlik pontosan, valamint a friss lemez, a közelmúltban megjelent Jónás jelenései több dala.

Kiss Tibor gitáros, énekes a Quimby zenekar képzőművésze is egyben Fotó: MTI/Balogh Zoltán

„Több mint egy évig készültünk erre a koncertre, már a legelején konkrét elképzeléseink voltak a képi világ, a hang, a fény vonatkozásában. A vizuális megvalósítás Császár András és csapata irányításával készült, és jól jött, hogy a Quimbyben két képzőművész is akad, Kiss Tibi és Kárpáti Dódi. Imádjuk Terry Gilliam furcsa, pszichedelikus filmvilágát, a háttérvetítés számos elemet inspirálta ez” – mondta a zenész.

Idén a kisebb koncerteken is meg akarják mutatni ezt a látványt a közönségnek, emellett zeneileg az elmúlt negyedszázad pillanatai mellett bemutatják a Jónás jelenései még több dalát.

Varga Livius közölte, a zenekarból Balanyi Szilárd billentyűs vett részt intenzíven a DVD hangutómunkáiban, a mix, a mastering elkészítésében a Tom-Tom Stúdióban, de ott volt a képvágásnál is. A Quimby (Balanyi Szilárd – billentyűs hangszerek; Gerdesits Ferenc – dob; Kárpáti József – trombita; Kiss Tibor – gitár, ének; Mikuli Ferenc – basszusgitár; Varga Livius – ütőhangszerek, rap, vokál) eddig tizenhét lemezt készített.

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei