Q1 és Q10 + szelén újabb szív- és érrendszeren elért tudományos hatásai

Az utóbbi években nagy számban jelentek meg Q10-et tartalmazó készítmények az étrend-kiegészítők piacán és egyre több vizsgálat látott napvilágot a hatóanyaggal kapcsolatosan. 1978-ban Peter Mitchell a Q10 sejtszintű hatásaival kapcsolatos kutatásaiért kapott Nobel-díjat.

A mai napig több placebo kontroll vizsgálat is alátámasztotta a Q10 előnyös szerepét a szívbetegségek kezelésében, valamint a szívbetegek életminőségének növelésében. Ezekre a megfigyelésekre hivatkozva ajánlotta az Amerikai Kardiológus Társaság a szívelégtelenség kezelésében a Q10 alkalmazását. A Q10 klinikai hatásairól a legmegbízhatóbb monografikus összefoglalót a Mayo klinika munkatársai készítették el 2008-ban, aminek a legfrissebb verziója 2013-ban jelent meg.

2007-ben ausztrál kutatóknak (Rosenfeldt és munkatársai) sikerült bizonyítani a Q10 vérnyomáscsökkentő hatását is, főként enyhe fokú magas vérnyomásban szenvedő betegek esetében. Hatóanyag-vizsgálatokkal sikerült olyan vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre is rátalálni, amelyek képesek a Q10 hatékonyságát még tovább fokozni. Ilyen anyag például a Q1.

Egy tavaly közölt tanulmányban az Ulf Dahlström professzor vezette svéd orvoscsoport arra mutatatott rá, hogy a szerves szelén és a Q10 együttes adása jelentősen csökkenti a kardiovaszkuláris halálozást, főként az idősek körében. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a szívizom erejét is növelte a természetes hatóanyag-kombináció, amely így megnövekedett munkavégzésre lett képes.1

A kardiovaszkuláris rendszert érintő betegségek mellett egyéb kórképekben is előnyösnek találták a Q10-et. A már említett Mayo-monográfia mellett kanadai kutatók (Glover és munkatársai) 2010-ben foglalták össze azt, hogy miért előnyös a Q10 alkalmazása olyan betegségekben, ahol a mitokondriumok működése elégtelen. Közel 10 évesek azok a megfigyelések, amelyek a Q10 hatékonyságát figyelték meg Alzheimer- és Parkinson-kórban szenvedő betegekben.

Ezekre a megfigyelésekre alapozva több év hosszúságú követéses klinikai vizsgálatsorozatot engedélyeztettek az USA-ban, amelyek kiértékelése napjainkban is folyamatban van. Megállapíthatjuk, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek a Q1 és a Q10 + szelén szedése kifejezeten ajánlott!

Hivatkozás:
1. Alehagen U., Johansson P., Björnstedt M., Rosén A., Dahlström U.: Cardiovascular mortality and N-terminal-proBNP reduced after combined selenium and coenzyme Q10 supplementation: A 5-year prospective randomized double-blind placebo-controlled trial among elderly Swedish citizens. Int J Cardiol. 2012 May 22.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei