A Magyarország cukormentes tortája győztes tortakölteményét, Pöttyös Pannit elégették, kiszárították, kénsavval roncsolták és még lúgban is megfőzték.
Immár hat éve zajlik az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által meghirdetett „Magyarország cukormentes tortája” verseny, amelynek győztese idén a Pöttyös Panni fantázia nevű édesség lett.
Ahhoz, hogy a torta valóban megfeleljen a kiírás követelményeinek, akkreditált laboratóriumi vizsgálaton kellett átesnie, így lett bizonyossá, hogy a megfelelő mértékben tartalmaz szénhidrátot, élelmi rostot, zsírt, fehérjét, vizet és sót, valamint energiát.
A vizsgálatokat az idén is a WESSLING Hungary Kft. végezte el, amelynek laboratóriumában pontosan megmértek minden összetevőt.
És most jöjjenek a tudományos részletek.
A laboratorium.hu összeállítása szerint a verseny szempontjából az egyik legfontosabb a szénhidrátok meghatározása, ennek során az egyes cukorösszetevőket (szacharóz, fruktóz, glükóz) és cukoralkoholokat (xilit, eritrit) úgynevezett folyadékkromatográfiásan határozzák meg.
Az élelmi rostok mérése során a tápcsatornában található közeget és folyamatokat enzimekkel modellezve a mintát „megemésztik”, a visszamaradt részt hamvasztják és a hamutartalmát megmérik.
A fehérjék mérése az aminosavakban található nitrogén „felszabadításán” alapul. A mintát kénsavval roncsolják, erős lúgban főzik, majd az így felszabaduló ammóniatartalmat savban elnyeletve határozzák meg.
A zsírok meghatározása szerves oldószeres kioldással, majd az oldószer eltávolítása után tömegméréssel történik. Talán kicsit megdöbbentően hangzik, de a mintát a vizsgálatok során el is égetik. Mindehhez a hamutartalom meghatározásához van szükség, a szárításra pedig azért, hogy a víztartalmat mérjék meg. A sótartalom a nátriumtartalom meghatározásán alapul.
Nos, Pöttyös Pannit az összes fent leírt vizsgálatnak alávetették, de a torta derekasan helytállt, és az akkreditált laboratóriumi eredmények alapján kitűnően megfelelt.
Biztosan kijelenthető tehát, hogy a többféle gyümölcsből összeállított, könnyű habos-krémes sütemény hozzáadott cukrot nem tartalmaz. A szénhidráttartalommal párhuzamosan az energiatartalma is alacsony, fehérje-, zsír- és rosttartalma átlagos, a sótartalma pedig ugyancsak alacsonyabb az átlagnál.
Mivel egy szelet torta mindösszesen 6 g szénhidrátot tartalmaz, akár cukorbetegek is elfogyaszthatják desszertként!
Szabadidővel kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: szabadidő