Pneumobilok rangadója

Mérnökhallgatók által tervezett és épített, sűrített levegővel hajtott járművek csapnak össze a hétvégén Egerben

Május 5–6-án negyvennyolc csapat áll rajthoz az Egerben rendezendő X. Nemzetközi Aventics pneumobilversenyen. Normál és szenior kategóriában három versenyszámban mérhetik össze a tudásukat az egyetemisták.

Tizedik alkalommal szervezi meg az Aventics Hungary Kft. a Nemzetközi Aventics pneumobilversenyt május 5–6-án Egerben. Az AVENTICS jogelődjének munkatársai 2008-ban olyan lehetőségeket kerestek, melyekkel szorosabb kapcsolatot tud kialakítani a cég a hazai felsőoktatási intézmények és a pneumatika világa között. A termékek népszerűsítése mellett a gyár a gyakorlatorientált képzést kívánta erősíteni az egyetemek és diákjai számára. Ekkor született meg egy olyan jármű gondolata is, melynek működését pneumatikus hajtás biztosítja, így jött létre a pneumobil.

Az első pneumobilverseny tíz hazai egyetem tizenhat csapatának részvételével zajlott. Olcsó, könnyűszerkezetes megoldások jellemezték a diákok által készített első járműveket. A jubileumi versenyen idén már negyvennyolc csapat állhat rajthoz, ennyien készítették el ugyanis azt a videóanyagot, ami április végén igazolta: mozgóképes a járművük. A nevezések összesen huszonöt felsőoktatási intézményből  érkeztek, köztük hat ország (Románia, Csehország, Lengyelország, Észtország, Litvánia, Lettország) tizenhét külföldi egyetemével.

Tavaly vezették be a szervezők a projektalapú munkát, így a teljes felkészülést e szemléletben kell a résztvevőknek menedzselni. Az előkészületi szakaszban a korábbinál összetettebb feladat várt idén is a nevezőkre: időtervet, költségvetést, komplett projektleírást kellett tartalmaznia a beadott pályázatoknak, amit május 5-én személyesen is prezentálnak majd a négyfős csapatok.

A X. Nemzetközi Aventics pneumobilversenyen három számban mérik össze tudásukat az egyetemisták: a hosszú távú futamon az a jármű nyer, amelyik a legnagyobb távolságot lesz képes egy palacktöltettel megtenni a kijelölt pályán. 2016-ban 11 829 métert ment a győztes csapat a kötelező minimális 15 km/h sebességet betartva. Az ügyességi futam három menetből áll, a továbbjutás kieséses alapon dől el. A gyorsulási szám után pedig az állhat a dobogó legfelső fokára, aki az adott szakaszt a legrövidebb idő alatt teljesíti. A zsűri a versenyszámok győztesei mellett összesítésben a legjobb pneumobilt, emellett a legeredetibb konstrukciót és projektelképzelést díjazza.

„Tíz évvel ezelőtt azzal a szándékkal hoztuk létre a pneumobilversenyt, hogy játékos módon nyújtsunk gyakorlati lehetőséget a hallgatóknak, hogy kockázat nélkül kipróbálhassák magukat mérnökként. A kezdeti célokat azonban kinőtte az évente rendezett megmérettetés, immáron a munkaerőpiacon is meghatározó szerepe van a pneumobilnak, értékes gyakorlatnak számít ugyanis a futam a munkáltatók szemében” – mondta el Gödri István, a versenyt szervező Aventics Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. „A versenyszabályzat évről évre szigorúbb, mert a járművek sebessége folyamatosan nő. Tavaly már ötven kilométer/óra fölötti tempót is mértünk, ami miatt növelnünk kell a biztonsági előírásokat. Éppen ezért például idén versenyezhetnek utoljára quadkialakítású pneumobilok, jövőre kizárólag olyan járművek lesznek építhetőek, amik jobban védik a sofőröket” – tette hozzá.

A versenyhétvége programja:

  1. május 5., péntek – Dobó tér, Eger

14.00–17.00 Vidám, játékos feladatok

16.30–17.00 Pneumobilok látványos felvonulása a belvárosban

17.00–17.30 Hivatalos versenymegnyitó

18.00–21.00 Hőlégballon a város felett

(Kedvezőtlen időjárási körülmények esetén a program másik időpontban lesz megtartva.)

 

  1. május 6., szombat – Érsekkert, Eger

10.00–10.30 óra: Ünnepélyes megnyitó

10.00–15.00 óra: Tízpróba: pontgyűjtés és ajándékok

10.30–15.30 óra: Pneumobilfutamok – távolsági, ügyességi, gyorsulási

12.00–12.30 óra: Rajzverseny és szakmák vetélkedője eredményhirdetése

15.30–16.30 óra: Táncbemutató és VIP-futamok

16.30–17.00 óra: Tízpróbafődíj sorsolása

17.00–18.00 óra: Eredményhirdetés

Jelen és jövővel kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: Jelen és jövő

Akár ez is tetszhet A szerző további művei