Phjongcshang 2018: rettentő hideg olimpiát nyitunk

Az utóbbi 24 év leghidegebb olimpiája következik péntektől Phjongcshangban.

Egy friss tanulmány szerint az 1994-es lillehammeri játékokon fordult elő legutóbb, hogy mínusz 11 fokos átlaghőmérséklettel számolnak a szervezők. A Szöultól 180 kilométerre található Phjongcshang a Koreai Köztársaság egyik leghidegebb régiójaként ismert. Télen éjjel mínusz 20 fok alá süllyedhet a hőmérséklet, és nappal is ritkán emelkedik fagypont fölé.

A téli olimpiák történetében az 1980-as Lake Placid-i volt a leghidegebb mínusz 13 fokos átlaghőmérséklettel. Az abszolút rekordot az 1988-as calgaryi játékok tartja, ott mínusz 45 fokot is mértek.

   A pénteki nyitóünnepségen nagy szélfogókat telepítenek a 35 ezer néző befogadására alkalmas, nyitott olimpiai stadion köré, emellett 40 mozgatható gázmelegítő is használatban lesz a lelátókon és 18 fűtött melegedőt is kialakítanak. A nézők esőkabátot, takarót, téli sapkát, kéz- és lábmelegítőt és párnát kapnak. A várható hideg miatt az új-zélandi és az olasz csapat vezetői fontolgatják, hogy versenyzőiknek azt tanácsolják, a ceremónia idején is inkább maradjanak meleg helyen.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei