Peer Gynt: Álmok és megváltás Sopronban

A közösségből kiszakadt ember magányosságára, a sehová nem vezető utakra, a hogyan kellene hasznosan élnünk kérdésekre válaszol ez a mű a szeretet megváltásának üzenetével – mondta Pataki András rendező Henrik Ibsen Peer Gynt című drámai költeményének olvasópróbáján a soproni Petőfi Színházban. Az előadás bemutatója november 30-án lesz a leghűségesebb városban. A főbb szerepekben Gál Tamást, Eperjes Károlyt, Horváth Zsuzsát, Kovács Frigyest, Molnár Anikót, Boráros Imrét láthatják a nézők.

Pataki András Jászai-díjas rendező elmondta: többszörösen igazi téttel bíró darab a Peer Gynt. Nem könnyű mű az alkotók és a nézők számára sem. Verses életútdráma, hasonlóan Madách Imrének Az ember tragédiájához, amely felteszi a kérdéseket az életünkről, céljainkról, helyünkről a világban. A felvidéki Csavar Színházzal készülő közös előadásban felvidéki színészek – Gál Tamás, Kiss Szilvia, Boráros Imre – jelenléte szintén nyomatékosítja ezt.

Az előadásban az önmaga feleslegességével szembesülő Peer örök izgága, felnőni képtelen nagy kamasz, aki az életet meghódítani kész elszántsággal veti bele magát a világba és az önismereti folyamatba. Létének értelmét keresi, de képtelen végigmenni a megkezdett úton. Az ő lélekbomlásának, személyiségváltozásainak folyamatát szeretnék a színpadon bemutatni, mégpedig a főhősnek egy olyan állapotában, helyzetében, amikor már nem él, de még nem halt meg. Ebből a szempontból nincs valós ideje az előadásnak, ugyanakkor a darab végső megfejtéséhez szükségük lesz a humorra, hiszen szerinte Ibsen ezt a művet egyfajta gúnyírásnak szánta, a víziói ebben az esetben megvalósultak.

Pataki András gondolatközpontú, modern színházi megközelítéssel szeretné a stábbal együtt felfejteni a mű üzeneteit. Expresszív, egységes képi és zenei rendszerben gondolkodik, a produkció erős hatású legyen, ugyanakkor ne vigye el mindez a szövegtől figyelmet. Áprily Lajos fordítását használták. A verses szöveg tolmácsolása további minőségi kihívást jelent a színészeknek, akiknek jól értelmezetten, magabiztosan kell birtokolniuk a szerepeiket, a leírt gondolatokat.

A dramatizálást Katona Imre végezte. A soproni produkció díszlet- és jelmeztervezője a magyar színházi élet nemzetközileg elismert szakmai legendája, a Munkácsy-díjas Gyarmathy Ágnes.

Pataki András zenei kíséretként Bartók Bélát idéző világot, hangulatot szeretne dzsesszköntösbe öltöztetve használni, ezért kérte fel Varga Gábor dzsesszzenészt, ennek tükrében formálja meg az előadás zenei világát. A drámai költemény mozgásvilágát Rovó Péter alakítja ki.

A darab címszereplője a Jászai-díjas Gál Tamás. Aaseként Horváth Zsuzsa Jászai- és Aase-díjas színművész látható. A Gomböntőt Eperjes Károly Kossuth- és Jászai-díjas színművész játssza. Dovra apóként a Jászai-díjas Kovács Frigyes lép színpadra. Solvejget Molnár Anikó alakítja. A Pap a Kossuth-díjas Boráros Imre lesz.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei