Paul McCartney békés úton rendezte szerzői jogi ügyét

Paul McCartney jogi csatározás nélkül, peren kívüli megállapodással rendezte szerzői jogi ügyét a Sony/ATV zenei kiadóval. A brit sztár idén januárban nyújtott be keresetet a Sony/ATV ellen egy manhattani szövetségi bíróságon, hogy visszaszerezze a zenei kiadóhoz került dalainak szerzői jogait. McCartney egyik ügyvédje, Michael Jacobs a múlt héten azonban arról tájékoztatta Edgardo Ramos New York-i szövetségi bírót, hogy a felek „megoldották maguk között az ügyet egy bizalmas megállapodás révén”. Jacobs a kereset ejtését kérte a bírótól. Az érintett felek képviselői nem nyilatkoztak az ügy fejleményeiről.

Sir Paul McCartney brit popzenész megegyezett peren kívül a Sony/ATV kiadóval  Fotó: MTI/EPA/Jacek Turczyk

Az érintett dalok közül McCartney sokat még John Lennonnal együtt írt a Beatles együttesnek. A szerzői jogokat 1985-ben Michael Jackson vásárolta meg, majd halála után hagyatékának gondozói eladták a katalógust a Sony/ATV-nek.

Az első szám, amelynek szerzői jogait visszakaphatja, az 1962-es Love Me Do című dal lesz 2018 októberében.

A Sony/ATV „a legnagyobb tiszteletét” fejezte ki McCartney iránt, ugyanakkor csalódottságát sem titkolta. A kiadó leszögezte, hogy a kereset „szükségtelen és elhamarkodott” volt.

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei