Parfüm az állatoktól

Egész évben gyűjti a gyógynövényeket és ismeri azok jótékony hatását, felhasználási módjait Korcsmáros Györgyné gyógynövénytermesztő szakmunkás. Sőt, azt is tudja, hogy az állatvilágban is vannak olyan érdekes drogok, amelyeket használunk, miközben nem is tudunk eredetükről.

Például az ámbráscet belében képződő illatanyagot az illatszeriparban használják. Hatalmasak ezek az állatok, a fogaik 20 centiméteresek és darabonként egykilósak. Az illatszeriparban nélkülözhetetlen és nagyon drága alapanyag az ámbra – meséli.

Az egyik legismertebb parfümillatanyagot a rénszarvastól nyerik

A mosuszt a pézsmaszarvas hímjének illatmirigyeiből nyerik. Drága parfümök és illatszerek készülnek belőle. 

Az éti csiga nyákját Európában most fedezték fel. A kozmetikai iparban a bőr szépítésére, ápolására használják, de a tibeti gyógyszerkönyv már több száz éve említi ugyanezen okokból.

A közvetlen környezetünk is kincsekkel teli

De akár otthon, a környezetünkben is találunk hasznos zöldséget, gyümölcsöt, amelyekből értékes anyagokat vonhatunk ki.

A gránátalma például csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, az infarktus rizikóját, az erek falára lerakódott meszesedést eltünteti, csökkenti a vér ragadósságát és az öregedéssel járó vérrögképződési hajlamot. Lassítja az öregedést. Csökkenti a gyulladást, a változó kor tüneteit, de utóbbiakat meg is szünteti. A bőrt kisimítja, ha levét az arcunkra kenjük és 20–30 percig rajta hagyjuk. Fogyasszuk rendszeresen – ajánlja Marika.

Korcsmáros Györgyné egész évben gyűjti a gógynövényeket

A kurkumából pedig érdemes teát, kenőcsöt készíteni, mert mozgásszervi bajokra és májproblémákra igen hatásos. Teához nagyjából egy liter hideg vízhez körülbelül egy evőkanálnyi kurkumát adjunk, azt felforraljuk, pár percig forrni hagyjuk fedő alatt. A tüzet lezárjuk, a teát kihűtjük. A por az edény aljára ül, ezt nem kell elfogyasztani, a hatóanyag a vízbe oldódik. Gyulladáscsökkentő hatással is bír. Gyömbérrel ízesíthető a tea, sőt ha azzal együtt főzzük, remek potencianövelő teát kapunk. A kenőcshöz legjobb, ha disznózsírt használunk, esetleg margarint vagy vajat. Egy jó adag főzeléknyi rántáshoz való mennyiséget, nagyjából két deciliternyit fél csomag kurkumával pirítsunk óvatosan, nehogy megégjen. Kihűtjük. A kurkumával egyébként óvatosan bánjunk, hiszen alaposan megfog mindent. A kurkuma és a gyömbér az élelmiszerboltban fűszerként árusított por formájában szerezhető be. A kenőcsöt tégelyben vagy kis üvegben a hűtőben tárolhatjuk, hogy ne legyen folyékony – tanácsolja.

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei