Pajzsmirigygyulladás

Mikor van szükség gyógyszerre?

A pajzsmirigybetegségek zöme gyógyszeresen kezelendő, és nem ritka, amikor a páciensnek élete végéig kell szednie az adott készítményt. Felvetődhet a kérdés, hogy mi van akkor, ha az illető pajzsmirigygyulladással küzd? Hiszen a probléma nem mindig jár hormonszinteltéréssel, és ha mégis, gyakran – akár spontán – gyógyul. A választ dr. Békési Gábortól, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistájától tudtuk meg.

Több formája is van a pajzsmirigygyulladásának

Hogy kell-e valamilyen kezelés a szerv gyulladása esetén vagy sem, annak eldöntéséhez fontos tisztázni a gyulladás típusát, ugyanis annak több típusa is lehet.

Talán a leggyakoribb az a pajzsmirigy krónikus, autoimmun gyulladása, ami a Hashimoto-betegség. Ekkor a szerv antitesteket termel, melyek megtámadják a pajzsmirigyet, így az gyulladásos állapotba kerül. Az állapot – mivel hatással van a hormontermelésre is – gyógyszeres úton kezelhető, melyet a betegnek sokszor élete végéig alkalmaznia kell.

Szintén gyakorinak számít a szubakut pajzsmirigygyulladás, amit csendes pajzsmirigygyulladásnak is neveznek, mivel nem feltétlen jár figyelemfelhívó tünetekkel, így van, hogy észre sem veszik. Bár okozhat túl- és alulműködést is, spontán gyógyulhat, így elegendő a megfigyelés, ám érdemes tudni, hogy krónikussá válhat, ez esetben tartós gyógyszeres terápia indokolt. Ide tartozik a szülés után fellépő pajzsmirigygyulladás is.

Van a pajzsmirigygyulladásoknak fájdalommal járó típusa is, melyet vírusok, baktériumok okoznak, és gyakran felső légúti megbetegedés szövődménye. A mirigy fájdalmas megnagyobbodásával, lázzal, hidegrázással jár. Az állapot hirtelen lép fel, és bár hormonszinteltérésekkel járhat, antibiotikummal kell kezelni, melynek hatására rendeződik a probléma.  Szerencsére ritka, mivel a mirigy alapból ellenálló a fertőzésekkel szemben.

Legfontosabb vizsgálatok gyulladás gyanúja esetén: TSH, T3/T4, TPO, TG, UH.

Kell gyógyszer pajzsmirigygyulladás esetén?

Látható, hogy a pajzsmirigygyulladásnak több típusa is létezik, és mind más-más természetű. Általánosságban elmondható, hogy élete végéig csakis azoknak a betegeknek van szükségük gyógyszeres hormonterápiára, ha autoimmun eredetű a probléma – mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája. A többi esetben gyakran elegendő a megfigyelés, esetleg csak meghatározott ideig kell a betegnek gyógyszert szednie (ez lehet hormon, gyulladáscsökkentő, antibiotikum is).

Akár ez is tetszhet A szerző további művei