Óvatosan a befektetésekkel! Virágzanak a piramisjátékok

A befektetők sokszor nem néznek utána, hogy a sok haszon, amellyel kecsegtetik őket, miből származik – figyelmeztetett Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője annak apropóján, hogy sajtóhírek szerint virágzanak a piramisjátékok.

Akkor lehet gyanakodni piramisjátékra vagy úgynevezett hólabdaeffektusra, ha az adott befektetési ajánlat mögött nem létezik valós gazdasági teljesítmény, az alul lévők által beadott jutalékból fizetnek ki másokat – fejtette ki a szóvivő.
A befektetőket csalogató rendezvényeket többnyire elit helyeken, szállodákban, bevásárlóközpontokban tartják tudományos szakkifejezések használatával, ismert részvényekre való hivatkozással és befektetési gurunak beállított előadók meghívásával próbálják az érdeklődők bizalmát megnyerni – magyarázta a felügyeleti szóvivő, aki azt is megerősítette: az MNB szakemberei valóban eljárnak ilyen befektetői tájékoztatókra.
Binder István elmondta, hogy az MNB  korábban az Atlantic GAM és a vele együttműködő hálózatépítő cég ügyében tett büntető feljelentést, továbbá a one coin nevű, állítólagos virtuális valuta ügyében is együttműködik a hatóságokkal.
Az MNB alapvetően a jogosulatlan pénzügyi szolgáltatók beazonosítására törekszik, menet közben azonban előfordul, hogy bűncselekménygyanús esetekkel találkozik, ilyenkor a nyomozó hatóságokhoz fordulnak – jelezte a szóvivő.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei