Ötvenen túl: még csak most kezdődik az élet!

Tizenöt éve még nem igazán hozta szóba senki sem a baráti társaságában, hogy problémáival egy pszichiáterhez fordult. Ma már egyre többen gondolják, hogy a lelki egészség a legfontosabb. A szakemberek szerint a jóléti társadalom kiszélesedésével elindult egy pozitív változás, ami jó lenne, ha folytatódna. 

Az emberek egy része a bajokat akkor tapasztalja meg igazán, amikor elveszít valakit, vagy válásra kerül sor, illetve munkanélküli lesz. A rosszkedv és a szorongás pedig nagyon sokszor depresszióhoz vezet. Mindezekre persze van segítség, csak időben kell szakemberhez fordulni – erre próbálja felhívni a figyelmünket dr. Unger Klára pszichiáter.

Az ötvenhez közeli emberek többsége a környezetemben ugyanúgy jár pszichiáterhez, mintha egy barátot keresne fel. Mennyire fontos a szakember segítsége ennél a korosztálynál?

Ha belegondolunk, veszélyes időszaknak számít a 45 év feletti korszak egészen 54 éves korig. Nemcsak az egyéni sorsok miatt, gondolva itt a többi között a tönkrement házasságokra, munkahelyi gondokra. Az ötven év körüli embereknek meg kell birkózniuk az úgynevezett életközepi válsággal. Hiszen ekkorra kirepülnek a gyerekek, elértük a hivatásunk csúcsát, megteremtettük álmaink nyugodt otthonát és más lesz az életünk, más lesz fontos. Amíg az életünk első részében azért dolgoztunk, küzdöttünk, hogy a gyerekeinket a lehető legjobb körülmények között neveljük, addig a második felében más célokat kell keresnünk ahhoz, hogy a lelki egyensúlyt megtaláljuk. Érdemes keresni tehát úgynevezett ötven pluszos programokat.

Ha van egy jó társ és működik egy jó kapcsolat vagy egy jó barát a közelben, akkor az sokat tud segíteni

Ha a házastárs vagy a barát, akár a legjobb kolléga látja ezt a problémát, tud segíteni vagy inkább jobban összekuszálja a dolgokat?

Ha van egy jó társ vagy a közelben egy jó barát, akkor az sokat tud segíteni. Természetesen meg kell hallgatni először az illető problémáját. Beszélje ki magából. Fontos, hogy elnyerjük a bizalmát és szívesen beszéljen gondjairól. Valóban nagyon nehéz dolog egy ötven feletti boldogtalan embernek új értelmet találnia az életének. Márpedig fontos, hogy az élet második felének is tartalmasnak és lényegesnek kell lennie.  Az életközepi válság ugyanis azért alakul ki, mert már mindent felépítettünk (autó, lakás, a gyerek továbbtanulása), ezért át kell formálni magunkat a szellemi célok felé. Mindazt az időt, pénzt, energiát, amit eddig a gyerekeinkre áldoztunk, most lelkiismeret-furdalás nélkül akár olyanra költhetjük, amire eddig nem igazán jutott. A nők hétköznapjai is kiszínesedhetnek, ha keresik hasonló cipőben járó társaik társaságát. Ám karitatív célok felé is lehet fordulni. Akár a hajléktalanokon, elesetteken is lehet segíteni. Megújult életet kell kezdeni, a szellemi célok felé való fejlődésben. Fontos, hogy most már adni kell, és nem szerezni.

Többször előfordul, hogy először úgy tűnik, jót tettek a beszélgetések, mégis  hamar kiderül, hogy ez csak átmeneti javulást hozott. Hogyan lehet ebből kijönni?

A súlyosabb esetek szakszerű ellátást igényelnek. Természetesen a terápia egyéntől függ minden esetben. Ha pedig rosszabbra fordul a helyzet, gyógyszeres kezelésre is szükség van. Ám minden esetben meg kell találni az okot és az élet új célját. Hiszen most már nem ad elég motivációt, amiért az illető eddig küzdött. Egyébként sokszor a terápia során derül ki, hogy a gyerekkor is feldolgozatlan. Akkor ebben is terápiás segítség szükséges.

Sajnos Magyarországon sokan választják az alkoholt vagy a gyógyszereket

Vannak, akik annyira elkeseredettek, hogy nem látnak más kiutat, ezért az alkoholhoz fordulnak, annak ellenére, hogy esetleg eddig egyáltalán nem, vagy csak alkalmanként fogyasztottak alkoholt.

 Sajnos Magyarországon sokan választják az alkoholt vagy a gyógyszereket, a legsúlyosabb helyzetűek pedig az öngyilkosságot. Pedig ők is élni szeretnének, csak nem így! Nagyon rossz e téren a statisztikánk az egész világ viszonylatában. Az európai országok rangsorát nézve ugyan 2012-óta csökkent az öngyilkosságok száma, de még mindig a második helyen állunk. A legrosszabb a helyzet a 45-54 évesek, valamint a kifejezetten idős korúak esetében. Nagyon fontos, hogy időben tudjuk a problémát kezelni.

 

Október 10. a lelki egészség világnapja

 

1992 óta tartják ezen a napon a lelki egészség világnapját a Lelki Egészség Világszövetség kezdeményezésére, amely az érzelmi és lelki zavarok megelőzésének, megfelelő kezelésének, a mentális zavarokban szenvedők gondozásának és a mentális egészség jobbításának elősegítése céljából alakult.

Hazánkban is megemlékeznek a szakmai szervezetek arról, hogy a lelki betegségben szenvedő emberek ugyanolyan emberi méltósággal rendelkeznek, mint bárki más. Azaz őket is megilleti az egyenlőség minden joga. A világnap célja nem más, mint a figyelemfelkeltés.

Ne feledjük, a pszichiátriai problémával küzdő embertársaink betegsége nagyrészt az elszigeteltségükből fakad és ezek kizárólag orvosi kezeléssel nem oldhatók meg. Fontos, hogy megfelelő támaszt, szeretetet és ha szükséges, gyógyszeres kezelést kapjanak.

Szabadidővel kapcsolatos cikkeinket ezen linken tudja elolvasni: szabadidő

Akár ez is tetszhet A szerző további művei