Ötven éve ment el Vivien Leigh

A világ az Elfújta a szél című film Scarlett O'Harájaként ismerte

Ötven éve, 1967. július 8-án halt meg Vivien Leigh, az első Oscar-díjas angol színésznő, aki mindössze húsz filmet forgatott, de olyan alakításokkal írta be magát a filmtörténetbe, mint az Elfújta a szélben Scarlett O’Hara, A vágy villamosában Blanche, a Lady Hamilton címszerepe vagy a Bolondok hajója öregedő szépasszonya.

Nagy szerelmével, későbbi férjével, Laurence Olivier-vel 1938-ban Hollywoodba utazott, ahol a férfit az Üvöltő szelek Heathcliff-szerepe várta, itt látogatta meg Leigh. A néhány hetesre tervezett vakáció jóval hosszabbra nyúlt, mert a szerelmesek meghívást kaptak az Elfújta a szél című film leglátványosabb jelenete, Atlanta felgyújtásának forgatására. Amikor David Selznick producer megpillantotta az angol szépséget, habozás nélkül neki adta Scarlett O’Hara szerepét, holott arra már Katharine Hepburnt választotta ki.

A filmtörténelem egyik legtöbbet emlegetett jelenete

Az Elfújta a szél minden idők egyik legsikeresebb filmje 1939-ben tíz Oscar-díjat gyűjtött be. A huszonhat éves Leigh – első brit színésznőként – a legjobb női főszereplőnek járó aranyszobrocskát kapta meg, 143 perces jelenléte a filmvásznon máig a leghosszabb alakítás a kitüntettek között. Emlékezetes csókjelenete Clark Gable-lel ma is előkelő helyen szerepel az ilyen témájú listákon.

Blanche szerepéért is megkapta az Oscar-díjat

A magánéletében mindig is ingatag, kiszámíthatatlan színésznőt mániákus depresszió gyötörte, többször is idegösszeomlást kapott. Egyebek között meggyőződése volt, hogy kis termetéhez képest nagy a keze, s hogy rejtegesse, több mint 150 pár kesztyűt szerzett be. A mit sem sejtő közönséget azonban továbbra is elbűvölte szépsége, a kritikát pedig szerepei iránti odaadása. 1951-ben megkapta második Oscar-díját az egzaltált Blanche szerepéért A vágy villamosa című filmben Marlon Brando oldalán nyújtott alakításáért.

Pályafutása során húsz filmet forgatott, az utolsót Bolondok hajója címmel 1965-ben.

Színpadon is kiemelkedőt nyújtott, elsősorban a nagy Shakespeare-szerepekben, itt is többször játszott együtt második férjével. 1963-ban az Oscar-díj színházi megfelelőjét, a Tony-díjat is megkapta a Tovarich című zenés vígjátékban nyújtott alakításáért, 1960 óta csillaga díszíti a Hírességek sétányát.

Vivien Leigh remekül formálta meg Cleopátra szerepét

Akár ez is tetszhet A szerző további művei