Otthoni sebellátás – Mire érdemes figyelni?

A kisebb, hétköznapi sérüléseket otthon is egyszerűen elláthatjuk, ha ismerjük az alapvető tudnivalókat és kéznél vannak a szükséges eszközök. A következőkben röviden összefoglaljuk az otthoni sebellátás legfontosabb szabályait, és segítünk a megfelelő kötszer kiválasztásában.

  1. lépés: Tisztítás és fertőtlenítés

A seb fertőtlenítésére kizárólag olyan speciális sebfertőtlenítő szert (oldat vagy spray) használjunk, amely alkalmas közvetlenül nyílt seben történő alkalmazásra.

Ne használjunk sebhintőport, az ugyanis a sebváladékkal és a vérrel keveredve vart képez, ami elzárja a sebet az oxigéntől, így nehezíti a gyógyulást. Ha nincs kéznél sebfertőtlenítő szer, a szennyezett sebet langyos vízzel alaposan öblítsük ki. Alkohollal fertőtlenített csipesszel távolítsuk el a sebbe került idegen testeket (kavics, kisebb szilánk). Óvatosan tisztítsuk le a seb környékét is fertőtlenítőszerrel átitatott steril mull-lappal a sebtől távolodva körkörös mozdulatokkal.

  1. lépés: Vérzéscsillapítás

A kisebb sérülések, horzsolások, illetve vágások esetén enyhe, hajszáleres vérzés lép fel, amely rendszerint magától csillapodik.

Ha a seb és a sebkörnyék tisztítását, fertőtlenítését követően a vérzés még nem állt el, helyezzünk fedőkötésként steril gézlapot a sebre, és rögzítsük sebkötöző pólyával, illetve ragtapasszal, így a vérzés 5–10 percen belül megszűnik. Ha valamilyen oknál fogva (pl. véralvadási zavar) a vérzés nem áll el, forduljunk orvoshoz!

Ha nem könnyen csillapítható hajszáleres vérzéssel állunk szemben, hanem komolyabb vérveszteséggel járó seb keletkezett, értesítsük a mentőket, és megérkezésükig igyekezzünk csökkenteni a vérveszteséget.

  1. lépés: Sebvédelem

Legyen szó akár a legkisebb sérülésről, a seb védelmére minden esetben szükség van. A kötszer felszívja a vért és a sebváladékot, védi a sebet a fertőzést forrását jelentő baktériumoktól, piszoktól és a további sérülésektől.

Gyakori tévhit, hogy szabad levegőn történő szárítás jót tesz a seb gyógyulásának, de ennek épp az ellenkezője igaz. Kutatások bizonyítják, hogy a kötszerrel fedett sebek gyorsabban gyógyulnak és a fertőzés valószínűsége is kisebb.

Milyen kötszert válasszunk?

Apró sérülésnél elegendő, ha egyszerű sebtapasszal védjük a sebet. Mindenképp olyan tapaszt használjunk, amely nem ragad a sebbe, ruhával nem fedett területen érdemes víztaszító felületű tapaszt választani. A tapaszt naponta cseréljük.

Nagyobb felületű, illetve váladékozó sérülésnél használjunk úgynevezett szigetkötszert. A szigetkötszerek körben ragasztós felületűek, így minden oldalról védik a sebet, de a kötszer anyagának köszönhetően a seb megfelelően szellőzik. A kötszer sebpárnát tartalmaz, ami beszívja és magában tartja a sebváladékot és a vért, és párnázza a sebet. A steril szigetkötszerek használatával csökkenthető a fertőzés kialakulásának kockázata.

Az égések, horzsolások gyógyulását segíti, ha megfelelő nedves környezetben tartjuk a sebet. Ennek eléréséhez használhatunk modern – például hidrogél – kötszerek. A nedves környezet segíti a gyorsabb regenerálódást, megelőzi a varképződést, használatával a seb szebben gyógyul. Fontos, hogy a nedves kötszer használata nem azonos a kötszer átnedvesedésével! A kötést mindig óvni kell a külső nedvességtől, átázás esetén cserélni kell. Léteznek olyan speciális filmborítású kötszerek, illetve sebtapaszok, amelyek borítása vízálló, így lehetővé teszik a zuhanyozást, vagy akár az úszást, strandolást is.

A hétköznapi és nehezen gyógyuló sebek kezeléséről bővebben tájékozódhat a www.sebkezeles.hu  oldalon.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei