Öt dolog, amivel jól indulhat a napja

A nap egyik legnehézkesebb része általában az eleje, de ez az az időszak is, amikor feltöltődhetünk energiával akár nehéz munkával, akár könnyed pihenéssel számolunk a továbbiakban.

Íme öt dolog, amivel hasznossá teheti a reggelt, és amelyek jó hatással lehetnek kedélyére, egészségére a nap hátralévő részében is:

  1. Mozgás: nagyon jó módszer magunk felpörgetésére és egyáltalán, egészségünk megőrzésére, testünk karban tartására, ha sportolással indul a reggel. Lehet ez egy kis kocogás, egy kis konditerem vagy úszás, de a kellemest is össze lehet kötni a hasznossal, ha például megtehetjük, hogy kerékpárral induljunk munkába. A reggeli intenzív mozgás feltölti akkumlátorainkat, megalapozza napi energiáinkat, felfrissülve kezdhetünk neki a dolgainknak.
  2. Frissítő zuhany: a reggeli testmozgás után feltétlenül ajánlott, de ha kissé kábán ébredünk, akkor önmagában is felszabadító ereje lehet egy rövidebb vagy kiadósabb – ahogy időnk engedi – zuhanynak. A frissesség főleg a melegebb napokon esik jól már a korai órákban, de a forró vagy éppen a hűvösebb víz bármikor fel tudja élénkíteni az ébredő szervezetet.
  3. Megfelelő reggeli: ehhez tudnunk kell mit akarunk; könnyed, egészséges ételt vagy pedig egy-egy pihenőnapon már reggel megadjuk a hasunknak azt, amire vágyik. Első esetben ajánlott a kávé mellé a friss péksütemény, esetleg zöldségek, gyümölcsök, gyümölcslevek vagy egy kis müzli, ezek viszonylag könnyed ételek, de azért adnak energiát a nap első részére. Ha pedig mondjuk hétvégén reggeli után még kicsit lustálkodnánk, akkor jöhet a pirítós egy kis sonkával, sajttal, rántottával. Minden esetben érdemes odafigyelni a kalóriákra és a koleszterinre is, de ha örömünket leljük a finom ételben, az a boldogságunkra is komoly hatással lehet.
  4. Reggeli olvasnivaló: sokan kezdik a napot a hírek olvasásával, böngészésével, ez ízlés szerint lehet egy papíralapú napilap, hetilap vagy akár egy internetes portál a mobiltelefonon. Vannak olyanok is, akiket kevésbé érdekelnek a világ éppen aktuális történései, ők elővehetik a magazinokat vagy a szépirodalmat, pár oldal egy jó könyvből szintén felpezsdítő lehet kora reggel.
  5. Foglalkozás a házi kedvencekkel: akinek van kutyája, macskája, az tudja, hogy ők is másként viselkednek reggel, ébredés után. Szeretnek még egy kicsit lustálkodni és ilyenkor különösen jólesik nekik egy kis simogatás, dögönyözés. Az ételt is nagy örömmel fogadják, de a kutyusok legjobban azt várják, hogy egy kicsit játszanak velük, vigyék el őket sétálni. És itt vissza is értünk a testmozgáshoz, mert a kutyasétáltatáskor a gazdi is mozog, szerencsés esetben jó levegőn, közel a természethez. Mindkét félnek remek reggeli „befektetés” ez.

Akármit is csinál reggel, fontos, hogy pozitív érzésekkel töltődjön fel, a sport, a megfelelő táplálkozás és a házi kedvencek is segítenek ebben. Ha jól indul a reggel, az meghatározhatja az egész napját, a tudatosság pedig nem kell, hogy merev szokásokat szüljön, a leglényegesebb, hogy érezze jól magát már a nap elején is.

Fotó: Shutterstock

Akár ez is tetszhet A szerző további művei