Őszi bringatúrák a Skanzenben

Vezetett túrák két keréken az októberi hétvégéken

Őszi pompájában tekerhetjük be a Skanzent az októberi hétvégéken. 9 alkalommal várjuk a biciklizni vágyókat a pazar színekbe borult Skanzenben, hogy felfedezzük a malmokat, a régi mesterségeket, az első világháborús emlékeket, megismerjük a tűz szerepét a paraszti társadalomban vagy épp nyomába eredjünk a Skanzen mesekönyvéből ismert szereplőknek. Mozgás, kikapcsolódás és kultúra minden korosztálynak!

Malomtúra

Időpont: 2019. október 5., szombat 11 óra és 2019. október 20., vasárnap 11 óra.

A túra során a múzeum különböző típusú malmait (kézi-, vízi-, szél-, szárazmalom) ejtjük útba, hogy közelebbről is megismerjük őket. Többségüket működés közben is megtekintjük, miközben kiderül, hogyan lesz a búzából kenyér és mitől „ördöngös” a molnár.

Mákszem- és Gubó-túra 

Időpont: 2019. október 6., vasárnap 11 óra.

A Skanzen mesekönyvének helyszíneit „tekerjük végig” ezen a túrán. A családi bringatúrán megtudhatjuk, milyen kalandos és varázslatos utat tett meg az eltévedt ikerpár a Skanzen területén. Megismerkedhetünk a mesekönyv emblematikus szereplőivel, Palikával, a vízimalom macskabaglyával és Mákossal és Gubával, a két pásztorkutyával.

A tűz nyomában 

Időpont: 2019. október 12., szombat 11 óra.

A tűz a paraszti élet nélkülözhetetlen, ugyanakkor veszélyes eleme volt. A tűzhely a családi élet központja, ami ételt és meleget ad, de ha elszabadul, súlyos pusztítást végez. Ezen az útvonalon megtudhatjuk, hol van a tűz helye a házban, és hogyan óvták otthonukat a régiek tűzvész ellen. Végigjárjuk a tüzes mesterségekhez kapcsolódó helyszíneket, és a titokzatos „Flórián-vizére” is fény derül.

Gyerektúra 

Időpont: 2019. október 12., szombat 14 óra.

Kíváncsi vagy, milyen volt régen gyereknek lenni? Csatlakozz hozzánk, biciklizzük körbe a Skanzent és figyeljük meg, mivel játszottak a gyerekek, hol aludtak és mit tanultak az iskolában! Ha velünk tartasz, megismerkedhetsz a tanya állataival, és megtudhatod, hogyan hasznosították őket régen a falubeliek.

Mesterségek nyomában

Időpont: 2019. október 13., vasárnap 11 óra és 2019. október 19., szombat 11 óra.

Felkeressük a múzeum műhelyeit, megnézzük mit csinált a molnár, hogyan dolgozott a kékfestő vagy a kovács.

Pásztorok nyomában 

Időpont: 2019. október 26., szombat 11 óra.

A magyar nyelvterület különböző részein – és persze az állatfajtáktól függően – Szent Mihály (szeptember 29.), Vendel (október 20.), Dömötör (október 26.) és sereghajtóként Szent Márton (november 11.) napja volt az állatbehajtás jeles napja. Dömötör napján az állatok és a gazdag pásztorhagyományok nyomába eredünk.

Élet a fronton túl 

Időpont: 2019. október 27., vasárnap 11 óra.

Az 1914 és 1918 között zajló első világháború gyökeres változásokat hozott, amely a vidék mindennapi életét sem hagyta érintetlenül. Tematikus túránkon a múzeum enteriőrjeiben megjelenő első világháborús emlékeknek és történeteknek eredünk a nyomába.

Információk és jelentkezés:

A túrák hosszúsága: kb. 1,5 óra.

Maximális létszám: 25 fő/túra.

Részvételi díj: felnőtt: 500 Ft/fő, gyerek: 250 Ft/fő (6–18 éves korig). (A múzeumi belépőn felül.)

Biciklibérlés: a múzeumban kerékpár bérlésére korlátozott számban van lehetőség. A bérlés díja 600 Ft/bicikli.

Regisztráció: a programon a részvétel minden esetben előzetes regisztrációhoz kötött. Ehhez kérjük, küldjék el kitöltve a regisztrációs lapot a latogato@skanzen.hu e-mail címre.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei