Összement a Mont Blanc

A francia–olasz határon az Alpokban magasodó Mont Blanc továbbra is Európa legmagasabb hegye, a legújabb mérések szerint azonban egy centiméterrel alacsonyabb, mint két éve: 4808,72 méteres.

„A mérést eléggé nehéz időjárási körülmények között végeztük el, erős szélfúvás, sűrű köd közepette, miután a szokott úton megmásztuk a Mont Blanc-t” – mondta az AFP francia hírügynökségnek Nicolas Cornier földmérő, a mérési expedíció koordinátora.
Az expedíció mind a húsz tagja nem jutott fel a csúcsra, feljuttatták azonban a műszaki berendezéseket, és elvégezték a méréseket, „a szokásosnál kissé gyorsabban, hogy esélyük legyen leereszkedni” – mondta a szakértő.
„A csúcson Leica vevőberendezéseket helyeztünk el, 15–20 centiméter átmérőjű kis kupolákat, amelyeket egy hóba leszúrt botra szerelnek fel: ezek veszik a műholdakról sugárzott GPS-jeleket, amelyeket a Teria- (helymeghatározó antenna) hálózat segítségével helyesbítünk, hogy körülbelül centiméterre pontos mérést kapjunk” – mondta el a hegymászó-földmérő.
A hegy magasságát így 4808,72 méterre számolták ki a 2015. évi 4808,73 és a 2013. évi 4810,02 méter helyett.

A Mont Blanc magassága a szél és a csapadék függvényében változik

A Mont Blanc így a 2003-ban mért 4808 méterről közel 4811 méterre nőtt 2007-ben, azóta viszont csökken a magassága.
Idén másodszor a földmérők júniusban a „tavasz végi” adatokat is feljegyezték. „A Mont-Blanc ekkor 4808,06 méteres volt. Az ellenkezőjére számítottunk, hogy a csúcs a tél végén magasabb lesz, mint a nyár után” – hangoztatta Cornier.
Az idei tél azonban annyira hideg volt, hogy a hó nem tapadt a csúcshoz, és nem halmozódott fel, nyáron viszont alacsonyabb izoterma (az állandó hőmérsékletű pontokat összekötő szintvonal) mellett jóval tapadósabb volt – magyarázta a szakértő.
Tizennyolc éve a kelet-franciaországi Haute-Savoie megye földmérési hivatalának szakértői kétévente mérik Európa tetejének magasságát.

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei