Orrspray a szerencsejáték-függőség ellen

Egy gyorsan ható orrspray tesztelését kezdik meg hamarosan finn kutatók azt remélve, hogy a szer segítheti a szerencsejáték-függőség kezelését.

A speciális orrspray az opiátok – heroin, ópium, morfium – túladagolásának életveszélyes tüneteit visszafordító naloxont tartalmaz, amely blokkolja a függőség kialakulásában szerepet játszó dopamin termelését.
„A spray néhány perc alatt eljut az ember agyába, ezért nagyon hasznos lehet a szerencsejátékosok számára. Ha megkívánod a szerencsejátékot, csak spriccelj az orrodba” – fogalmazott Hannu Alho, a Helsinkiben működő Egészségügyi és Jóléti Országos Intézet professzora.
A szakember szerint kollégáival még januárban megkezdik azt a csaknem 130 önkéntes bevonásával zajló vizsgálatot, amely során „a világon elsőként fogják tesztelni, hogy kezelhető-e orrsprayvel” a szerencsejáték-függőség.
A vizsgálat résztvevőinek fele a valódi szert, míg a másik fele placebót fog az orrába fújni három hónapon át.

A szerencsejátékozás kényszere hirtelen „csap le”

Alho szerint a kutatók korábban már próbálkoztak olyan tablettával, amely a naloxonhoz hasonló anyagot tartalmazott, de ez a módszer nem bizonyult elég hatékonynak, mivel a pirulának legalább egy órára van szüksége a felszívódáshoz.
A szakember rámutatott, mivel a szerencsejátékozás kényszere hirtelen „csap le” az emberre, ezért olyan gyógyszerre van szükség, amely gyorsan hat.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei