Operák a Zeneakadémián

Hungarian Late Night sorozatában a Magyar Állami Operaház két premiert is tartott március elején a Zeneakadémián. A Jean-Paul Sartre azonos című drámája nyomán írt darabot – Lendvay Kamilló „A tisztességtudó utcalány” – Keszei Bori (Lizzie), Cser Krisztián (néger) és Balczó Péter (Fred) főszereplésével állították színpadra Székely Kriszta rendezésében és Vajda Gergely vezényletével.

Mundruczó Kornél film- és színházrendező a következő szavakkal ajánlja mindenkinek a darabot:

„Hoztam is és nem is. Mint a mesében. Egy elfelejtett mesét egy prostituáltról. Elfelejtett tisztességéről. Egy mesét, amelyben énekelnek, mégsem klasszikus opera. Zenét, titkot, érzékiséget. Egy performance-ot egy álságos kurváról. Inkább mégis egy operát egy tisztességes prostituáltról.Önöket is határátlépésre biztatom. Nézd! Ez a győzelem?”

Jelenet a Magyar Állami Operaház egyik premierjéből MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

 

Mezei Gábor Péter A ravatallal szemben című első operájában két nőt ábrázol, akik édesapjuk halála után kénytelenek szembenézni a múlt titkaival és elhallgatásaival. A mű prózai szereplőjét Szalontay Tünde színművész, a testvérpár másik tagját Ducza Nóra énekes, míg A férfi szerepét a Kolozsvári Magyar Opera tagja, Sándor Csaba alakítja. A rendező ebben az esetben is Székely Kriszta, míg a karmester Vajda Gergely.

 

Kultúrával kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: kultúrkaland

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei