A kényelmes nyugdíjba vonulás biztosítása

Szinte már közhely, de a kényelmes nyugdíjba vonulás biztosítása a mi kezünkben van és ezért minél előbb tenni kell. Nagyon jó döntés, ha valaki minden hónapban megtakarít jövőjére, főleg, ha ezt elég hosszú ideig, akár évtizedeken keresztül teszi.

Aki azonban – mint sokan – csak negyvenes-ötvenes éveiben kezd megtakarítani, netán ekkor is éppen csak gyűjtögeti megtakarításait, az valószínűleg sokkal alacsonyabb nyugdíj-kiegészítést fog felhalmozni, mint azok, akik időben kapcsoltak, vagy akik ugyan később vágtak bele a spórolásba, de akkor jelentős összegekkel tették.

Mindez jól látható a www.nyugdíjkalkulalo.hu webhelyen elérhető kalkulátor segítségével is, amely a születési év, a jövedelem, a havonta megtakarítandó összeg alapján ad egy becslést arra, hogy mekkora összeget halmozhatunk fel a nyugdíjba vonulásig. A felületen bárki hozzáférhet a nyugdíjpénztári megtakarítással kapcsolatos információkhoz és megbecsülheti, hogy mekkora havi nyugdíjban részesül majd és az állami nyugdíjat mekkora havi félretett összeg esetén mennyivel egészítheti majd ki.

Ez a nyugdíjtervezésre alkalmas kalkulátor nemcsak a felhalmozható nominális összeget, hanem ugyanazt az inflációs hatással korrigálva, azaz reálértéken is megmutatja.

Nem titok: a befizetés időtartama és a megtakarítások élethelyzetünknek megfelelő szinten tartása, lehetőség szerint rendszeres fokozása egyaránt fontos tényezők jövőbeli pénzügyeinkkel kapcsolatos eredményeinkben.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak lehetővé teszik, hogy megtakarításait mindenki bármikor rugalmasan saját anyagi helyzetéhez igazítsa, illetve hogy a munkáltató is önkéntes hozzájárulásokat nyújtson a megtakarításhoz, ráadásul 20%, akár 150 ezer forintos adókedvezménnyel támogatott módon.

Figyelembe véve, hogy az átlagos bérek és az átlagos nyugdíjak közötti olló egyre jobban nyílik, vagyis a nyugdíjba vonulás után a tb-nyugdíjból jóval kevesebb jövedelmünk lesz, mint amit munkavállalóként megszoktunk, mindenkinek érdemes pénzügyileg tudatosnak lennie és a nyugdíj-megtakarításnál jó előre gondolni a mindennapos életszínvonal majdani fenntartása mellett – például egészségpénztári megtakarításba fogva – az életkorral jellemzően megugró egészséggel kapcsolatos költségekre is.

Aki túl későn és keveset kezd el megtakarítani, az sajnos akár leküzdhetetlen anyagi hiányra számíthat, így az aktív évek alatti határozatlanságnak fájdalmas ára lehet. Hogy ne járjunk így, az rajtunk múlik. Számoljon a jövőjével!

https://www.youtube.com/watch?v=AJ5R-npq9yA&list=PLC706hXtOVZNCgRpwxC7dACOubwPjTla9&index=14&t=0s

Akár ez is tetszhet A szerző további művei