Ön tudja már a választ a jövőjét érintő fontos kérdésekre?

A nyugdíjtervezés során van néhány kulcskérdés, amire jó, ha mindenki tudja a választ.

  • Mennyi nyugdíjat kapok majd havonta az állami rendszerből?
  • Mennyivel lesz kevesebb a nyugdíjam, mint a bérem volt? Mennyi nyugdíj-kiegészítésre lenne szükségem, hogy fenntarthassam szokott életszínvonalamat?
  • Mennyit takarítsak meg nyugdíj-kiegészítésként céljaimhoz?
  • Milyen előnyök, kedvezmények járnak, ha előtakarékoskodom?
  • Milyen költségekkel számolhatok, ha egy-egy nyugdíj-megtakarítási forma mellett döntök?
  • Milyen volt a korábbi években a nyugdíj-megtakarítások hosszú távú hozama?

Nehéz ennyi kérdésben tisztán látni, de nem lehetetlen. Senki nem tudhatja persze előre, hogy mennyi ideig fog élni, milyen egészségügyi költségei lesznek, vagy épp mi fog történni a piacokkal, de szerencsére van, amire könnyű választ adni. A Pénztárszövetség kalkulátora választ ad az emberek, pontosabban a takarékoskodók fontosabb kérdéseire. A jövőnkre féltetett összeg kapcsán például jó tudni, hogy már havi néhány ezer forint is sokat számít. Ezt mutatja a www.nyugdíjkalkulalo.hu webhelyen elérhető kalkulátor is, amely a születési év, a jövedelem, a havonta megtakarítandó összeg alapján ad egy becslést arra, hogy mekkora összeget halmozhatunk fel a nyugdíjba vonulásig. A felületen bárki hozzáférhet a nyugdíjpénztári megtakarítással kapcsolatos információkhoz és megbecsülheti, hogy mekkora havi nyugdíjban részesül majd és az állami nyugdíjat mekkora havi félretett összeg esetén mennyivel egészítheti majd ki.

Ez a nyugdíjtervezésre alkalmas kalkulátor nem csak a felhalmozható nominális összeget, hanem ugyanazt az inflációs hatással korrigálva, azaz reálértéken is megmutatja. A kalkulátor használatával egyértelműen látható, minél hamarabb megkezdi valaki a takarékoskodást, annál nagyobb összegre tehet szert a pénztárakon keresztül és tisztább képet lehet kapni a jövőről, ennek eredményeként pedig élni az állami támogatással igénybe vehető pénztári takarékoskodás előnyeivel.

A pénztári megtakarításnak ugyanis több nagyon komoly előnye van:

– egyrészt az egyéni és a munkáltatói befizetések után egyaránt elérhető állami támogatás a befizetések után 20 százalékos, évente akár 150 ezer forintos adókedvezmény formájában,

– másrészt kedvező az alacsony költségszint, hiszen az MNB számításai alapján az önkéntes nyugdíjpénztári TKM-értékek 30 éves időtartamra számolva 0,19–1,50% közötti sávban szóródnak,

– és persze a pénztárak 10 éves átlaghozama folyamatosan magas, 7 százalék feletti.

Mindenkinek érdemes tehát átgondolnia, hogy mennyit is érdemes havonta megtakarítania annak érdekében, hogy becsült jövőbeli kiadásai biztosan fedezve legyenek nyugdíjasként is, hogy hogyan tudja alacsony költségek mellett akár már holnaptól növelni a megtakarítását, hogy nyugodtan és anyagilag is felkészülten várja a jövőt.

https://www.youtube.com/watch?v=AJ5R-npq9yA&list=PLC706hXtOVZNCgRpwxC7dACOubwPjTla9&index=14&t=0s

Akár ez is tetszhet A szerző további művei