Olcsó síelés a svájci Samnaunban, vámmentes vásárlási lehetőséggel!

Samnaun a svájci, olasz, osztrák határ mellett található, bűbájos kis svájci település. Igazi paradicsom minden évszakban. Én nyár végén jártam itt, még hét ágra sütött a nap.

Samnaun egy 1840 méter magasságban fekvő üdülőfalu, ahonnan két kabinos lift szállítja a sízőket 2500 méteres magasságba, a sícentrum szívébe, ahonnan további kisebb liftek mennek még feljebb. A pályarendszer nagy része magas elhelyezkedése miatt erdőmentes övezetben fekszik, így a freeride szerelmesei könnyen találhatnak pályán kívüli sízésre alkalmas helyeket.

A hely érdekessége, hogy ugyan Svájchoz tartozik, de csak Ausztria és Olaszország felől közelíthető meg, nagyon kanyargós, szerpentines úton.

Nyáron, ősszel és tavasszal a túrázás, a kirándulások teszik csodálatossá

Aki síel, tudja, miért érdemes télen Svájcot választani, de aki nem szerelmese a téli sportnak, annak is mindenképpen érdemes megnézni, ha arra jár. A csodálatos környezet, a hihetetlenül tiszta levegő, a béke és nyugalom, ami ott található, pótolhatatlan. Ha igazi kikapcsolódásra vágysz gyönyörű környezetben, és megteheted, hogy el is tölts néhány napot ott, ne hagyd ki! Nyáron, ősszel és tavasszal a túrázás, a kirándulások teszik csodálatossá, télen pedig a hó, a síelés. S ne feledjük: minden évszakban a vámmentes vásárlási lehetőség nyitva áll előtted.

Samnaunban egymást érik a világmárkák boltjai. Samnaun Svájc egyetlen vámmentes övezete, itt még a benzin és a gázolaj is 100 forinttal olcsóbb literenként, mint 6 kilométerrel arrébb az első osztrák faluban. Általában 20–30%-kal olcsóbb árak vannak itt, mint az Európai Unióban, jellemzően parfüm, óra, csoki a felhozatal.

Itt található az ország legmagasabban fekvő élményfürdője, az Alpenquell.

Samnaun egyik különlegessége a kétszintes nagy kabinos lift

A Svájc és Ausztria határán elterülő „Silvretta Arena” nevű nagyméretű sípályarendszert két oldal alkotja: Ischgl (osztrák rész), amely híres a Top-of-the-Mountain nevű koncertjéről, amely minden év májusában kerül megrendezésre. Számos világhírű előadó lépett már itt színpadra, többek között Sir Elton John, Tina Turner, Diana Ross, Jon Bon Jovi, Bob Dylan és Sting. Az osztrák oldalon található Európa egyik legnagyobb Fun Parkja.

A másik rész: Samnaun (svájci). Samnaun egyik különlegessége a kétszintes (!) nagy kabinos lift.

A világ legnagyobb sírégiói közé tartozik

A síterep 1400 és 2872 méter között helyezkedik el. A Silvretta Sí és Funsport Aréna a világ legnagyobb sírégiói közé tartozik.

210 km gondosan karbantartott, jelölt pálya. A síaréna igen modern liftekkel van felszerelve, 12 db húzófelvonó, 23 db ülőszékes és 5 db kabinos felvonó várja a turistákat. Aki még nem szokott hozzá a gigászi méretekhez és a nagyobb mennyiségű felvonók látványához, az nehezen fog kiigazodni a pályarendszerben. A kiépített snowboardparkban tombolhatnak kedvükre a deszkások, az extrém helyeket kedvelőknek számtalan lehetőségük van a freeride-ra. A pályarendszert alkotó hegyek méretéből adódik, hogy nem mindenhol alakítottak ki jelölt pályákat, így rengeteg lehetőség kínálkozik a szabad sízésre, boardozásra. Mindezekhez elengedhetetlen feltétel a nagy mennyiségű természetes hó, amiben itt nincs hiány.

Vendéglátó egység lépten-nyomon található

14 hütte várja a kiéhezett sportolókat, alig akad olyan felvonó, melynek alján vagy a felső állomásánál ne lenne valamilyen vendéglátó egység. Érdemes megemlíteni, hogy itt találhatók a talán legrégebb óta – 600 éve – működő hütték.

Olcsó árak és rengeteg szabad szoba van

Hatalmas megtakarításokat lehet elérni Samnaun városának szálláshelyein. Olcsó árak és rengeteg szabad szoba van. A 4–5 csillagos szállodák csaknem feleannyiba kerülnek, mint az osztrák oldalon.

Ha tetszenek az írásaim, görgess lejjebb a mobilodon, s keresd meg a Facebook-boksz és a „Feliratkozás hírlevélre” jelölések között a Tetszik + Megosztás + Követem gombokat és klikkelj rájuk, mert ezzel segítesz, hogy minél több emberhez eljussanak a cikkeim. Ha szeretnél még legalább 100 érdekes utazási riportot olvasni, akkor szörfölj az alomutazo.hu honlapomon, s a főmenüben böngészd végig a rovatokat.

Ha szeretnél hotelt foglalni bárhová a világban, akkor klikkelj rá most a booking.com egyik banner hirdetésére a blogomon, s már on-line foglalhatsz is azonnal!

www.alomutazo.hu

Akár ez is tetszhet A szerző további művei