Okosotthonok védik az időseket

Magyarországon egyedülálló innovatív idősügyi szolgáltatást vezetett be az V. Kerületi Önkormányzat. Az úgynevezett „okosotthon” program keretében egyedül élő idősek otthonait szerelik fel digitális eszközökkel, amellyel enyhíteni kívánják a magányukat és növelni a biztonságérzetüket.

 

A program elsődleges célja az abban részt vevő – 65 évet betöltött, egyedülálló, otthonát korlátozottan elhagyni képes, jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban részt vevő – idős emberek életminőségének javítása.

A szolgáltatás keretében monitorozzák a fiziológiai állapotot, nyomon követik az idős ember mozgását. Videochat-szolgáltatással segítik a programban részt vevők társadalmi kapcsolatainak erősítését, és riasztják az illetékeseket, ha az idős ember elveszíti az eszméletét vagy sokáig mozdulatlan, és akkor is, ha betörnek a lakásába.

A jelzéseket fogadó központi rendszer a normális életviteltől eltérő eseményeket a mesterséges intelligencia segítségével ismeri fel.

Az amerikai mintára kifejlesztett „okosotthonoknak” köszönhetően elkerülhető vagy elhalasztható az, hogy az idős ember bentlakásos intézménybe kerüljön.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei