Ökológiai katasztrófa fenyegeti Dubrovnikot

Ökológiai katasztrófa fenyegeti Dubrovnikot, Korcula, Mljet, Vis és Solta szigeteket, valamint a Peljesac-félszigetet és az Adriai-tenger déli részét az Albániából érkező több tonna szemét miatt, amelyet az erős déli szél hatására az áramlat sodor ki a partokra – írta a helyi sajtó.

A hulladék nagy része műanyag, ami lassan bomlik le és válik mikroműanyaggá, amely évszázadokig a tengerben marad. Ezeket az öt milliméteresnél kisebb műanyag részecskéket a halak tápláléknak hiszik és megeszik, és bekerülnek a városok vízvezetékrendszerébe is – tették hozzá.

A hulladék nagy része műanyag

Horvátország már többször kérte az Európai Bizottságot (EB), hogy tegyen megfelelő lépéseket az ökológiai katasztrófa elhárítása érdekében az Adriai-tengeren.
Habár Albánia aláírta a Barcelonai egyezményt – a Földközi-tenger melletti országok megállapodása tengerük környezetvédelmének összehangolására, elsősorban a szénhidrogén- és hulladékszennyezés ellen –, az onnét érkező szemét mennyisége nem csökken – írták a lapok.
Albánia 2009 áprilisa óta tagja a NATO-nak, ezenkívül az Európai Unióhoz is felvételi kérelmet adott be 2014-ben.

Ökológiai katasztrófa az Adriai-tengeren

Dubravka Suica dubrovniki származású európai parlamenti képviselő szerint a tagjelölt országnak kötelessége betartani és alkalmazni az uniós jogszabályokat, az EB-nek pedig támogatnia kell ezeket az országokat abban, hogy az egyezményben foglaltakat teljes mértékben végrehajtsák.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei