Ofra Haza – a Kelet Madonnája

Aki még nem talált kedvére való zenei programot az ünnepek idejére, ne mondjon le róla, Náray Erika Ofra Haza – a Kelet Madonnája című estjét jó szívvel ajánljuk, bízva abban, hogy még lehet rá jegyet váltani. Az idei Zsidó Művészetei Napok keretében létrehozott különleges koncert-összeállítás 2018. december 21-én, 22-én, 23-án és 30-án 19.30 órai kezdettel a Kálmán Imre Teátrumban látható, hallható. 

Ofra Haza a ’80-as, ’90-es évek izraeli zenei szcénájának egyik legjelentősebb és legkiemelkedőbb alakja, és azon kevés izraeli énekesek egyike, akik sikeres nemzetközi karriert futottak be. Egész pályafutását széles körű siker jellemezte: nemcsak a nők, de a férfiak is példaképüknek tekintették az álmait kemény küzdelmek árán megvalósító lányt. A ’80-as, ’90-es években Haza Izrael egyik legfontosabb és legsikeresebb énekesnője volt: zenéjében a popos-rockos hangzás mellett jemeni és arab népzenei hatások is felfedezhetőek voltak, ez tette igazán különlegessé abban a korszakban, amikor a világzene mint műfaj még éppen csak éledezni kezdett. Albumai – amelyek a mai népies világzene előfutárainak tekinthetők – megjelentek az USA-ban és Európában is. Lenyűgöző külseje, amely széles körű műveltséggel, hatalmas tehetséggel és merész művészi elképzelésekkel társult, világszerte megnyitott előtte olyan kapukat, amelyek még ma is zárva vannak sok izraeli művész előtt. Hollywoodi filmzenékben énekelt, dalai a toplisták legfelső fokát birtokolták, és még egy Grammy-díj-jelölést is begyűjtött.

Náray Erika

Az emlékest kitalálóján, Náray Erika színésznőn kívül fellép  Klem Viktor, közreműködik: Dajka Krisztián – gitár, Juhász Attila  – zongora, Elek István – fúvós hangszerek, Frey György – basszus, Berdisz Tamás – dob. A dalokat hangszerelte: Berdisz Tamás. Rendező: Klem Viktor.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei